Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme

Minister TCT Tekent Luchtvaartovereenkomsten met De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de Staat Qatar

Paramaribo, 12 juni 2023

Hierbij maakt het Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme bekend, dat de Minister Z.E. Albert Jubithana, d.d. 11 juni 2023 de finale luchtvaartovereenkomst heeft getekend tussen de Republiek Suriname en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Heden, 12 juni 2023 heeft de minister namens de Republiek Suriname de MoU voor de luchtvaartovereenkomst getekend met de Staat Qatar. De ondertekeningen van deze overeenkomsten, met “full powers” van de president, behoren tot de reeks acties die het ministerie heeft opgenomen in haar meerjarenplan om Suriname ook te gaan positioneren als een transport-hub en toeristische destinatie.

Moment van ondertekening tussen de Republiek Suriname en de Verenigde Arabische Emiraten (UAE), Links minister Albert Jubithana en Rechts de Minister van Econimische Zaken, tevens Voorzitter van Luchtvaart Autoriteit van de UAE, Z.E. Abdulla Bin Touq Al Marri.

Bij het aantreden van deze regering had de Republiek Suriname slechts 13 luchtvaartovereenkomsten gesloten. Op het gebied van luchtvaart heeft de regering als doel, om gedurende deze regeerperiode ruim 30 luchtvaartovereenkomsten (finale overeenkomsten en MoU’s) te hebben gesloten ten einde een brede en stevige basis te leggen voor de “hub-functie” binnen de luchtvaart.

Voor de getekende overeenkomsten is onderhandeld tot de vijfde “Freedoms of the Air”.  Dit geeft ons wederzijds het recht of voorrecht om naar deze landen te vliegen, over te vliegen en te landen.

De verbindingsmogelijkheden die deze overeenkomsten creëren tussen Suriname en het midden oosten zijn cruciaal voor het ontwikkelen van verschillende sectoren met nadruk op de olie- en gassector, maar ook de potentie om toerisme te ontwikkelen en mogelijkheden voor de landbouwsector voor export. De landen waarmee er getekend is, zijn grote spelers binnen de mondiale olie- en gasindustrie, toerisme, luchtvaart en maritieme industrie.

Moment van ondertekening tussen de Republiek Suriname en de Staat Qatar, Links minister Albert Jubithana en Rechts de Minister van Transport, Z.E. Jassim Saif Al Sulaiti

De Minister spoort de lokale transportmaatschappijen, producenten en exporteurs aan om de nieuwe transport en exportmogelijkheden die worden gecreëerd door deze overeenkomsten te benutten. Binnenkort zal het ministerie de sectoren nader informeren over de inhoud van deze overeenkomsten en de mogelijkheden.