Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie

SURGE ondernemers getraind in duurzame business development

Ondernemers die in aanmerking zijn gekomen voor de matching grant van het Suriname’s Growth Enterprise (SURGE) programma, zijn getraind in business development. De focus hierbij was op de duurzaamheid van de verschillende ondernemingen met als doel het ontwikkelen van algemene processen, inclusief het uitzetten van een actieplan met communicatie strategieën. De workshops zijn op 21, 26 en 27 maart afgewerkt door de trainers Kelli Pearson en Eric Hansen. In het natraject mogen de ondernemers rekenen op begeleiding op het gebied van duurzame ontwikkeling en marketing.

De sessies waren interactief en de ondernemers zijn in de gelegenheid gesteld om te netwerken, dieper na te denken over het ontstaan en de voortgang van hun onderneming en vooral te focussen op de duurzame ontwikkeling bij het opmaken van een actie- en implementatieplan. Middels opdrachten hebben zij aandacht besteedt aan specifieke zaken zoals het analyseren van duurzame trends en strategieën en marketing gebaseerd op duurzaamheid. Pearson heeft ook individuele interviews afgenomen van de ondernemers waarbij er gefocust is op onder andere de specifieke behoeften, successen en uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. De output van de ondernemers hebben de trainers gebruikt om verder invulling te geven aan de workshops. De concept actieplannen en communicatiestrategieën zullen in het natraject verder aangescherpt worden middels coaching door de trainers. Als resultaat nemen de ondernemers een baggage aan informatie mee over duurzame ontwikkeling van hun bedrijf en een breder netwerk.

Het beleid van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) is ondermeer  om Surinaamse micro-, kleine- en middelgrote ondernemingen (MKMO’s) te ondersteunen. Middels het uitvoeren van het SURGE- programma wordt hieraan invulling gegeven. In dit kader hebben de Cohort 1 en 2 SURGE- bedrijven reeds een Grant Agreement getekend. Het SURGE-programma valt onder het Suriname Competitiveness and Sector Diversification Project (SCSD) dat uitgevoerd wordt door de Competitiveness Unit Suriname (CUS) binnen het ministerie van EZ, met technische assistentie van Solidaridad en gefinancierd door de Wereld Bank Group (WBG).