Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Kabinet van de President

VMS bespreekt zorgissues met president

De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) schuift niet onder stoelen of banken dat de impact van de crises waarin Suriname zit voelbaar is in de gezondheidssector. VMS-voorzitter Mukesh Simbhoedatpanday, heeft samen met zijn bestuur president Chandrikapersad Santokhi aandacht gevraagd voor verschillende vraagstukken waarmee de gezondheidssector te kampen heeft. Het VMS-bestuur heeft een overleg gehad met het staatshoofd in het kader van de voorgesprekken in verband met het Nationale Dialoog.

Er is onder andere ingegaan op het gebrek aan medische verbruiksartikelen en medicamenten binnen de gezondheidszorg. Ook de brain drain op verschillende niveaus binnen de gezondheidszorg. De medici hebben zich constructief opgesteld en naast de pijnpunten ook concrete oplossingsmodellen op tafel gelegd. “ Wij staan open om te werken aan oplossingen. Wij zijn bereid om kennis en expertise beschikbaar te stellen.”

Er is verder aangegeven dat verschillende actoren over de gehele gezondheidssector lijden onder de crises. De meest urgente pijnpunt is dat het zorgpersoneel Suriname structureel blijft verlaten voor betere voorzieningen in het Caribisch gebied en Nederland. Als de situatie zo voortgang blijft vinden voorspellen de medici het ergste. Vanuit de vereniging is geopperd om een ontmoedigingsbeleid te ontwikkelen, dat ervoor moet zorgen dat zorgpersoneel niet meer wegtrekt uit Suriname. Het binnen halen van buitenlandse krachten lijkt de medici momenteel ook niet handig te zijn, omdat ook zij beter willen verdienen dan in hun eigen omgeving. Het beste zou zijn om het aantrekkelijk te maken voor lokaal opgeleid personeel.

Er is voorgesteld dat er streng wordt beoordeeld bij het verstrekken van BaZo-BZV kaarten, omdat bij het ongecontroleerd verstrekken daarvan kan zorgen voor ongezonde concurrentie tegen de particuliere verzekeraars. Het is ook niet raadzaam dat zij die voor zorg kunnen betalen, gratis zorg krijgen. De medici stellen dat het gebrek aan financiën voelbaar is in de sector. Derhalve geven zij aan dat er mogelijkheden bekeken moeten worden om te bezuinigen zodat de noodzakelijke zorg geboden kan worden. Er is aangehaald dat wanneer het uitgelegd wordt aan zorgvragers dat paracetamol niet meer gratis zal worden voorgeschreven om bijvoorbeeld kankerpatiënten te kunnen behandelen, zij het wel zullen begrijpen. Dit heeft ermee te maken dat burgers ook verantwoordelijk zijn voor hun eigen gezondheidszorg.

Er is ook voorgesteld om het zorgpakket af te stemmen op het beschikbare budget. Met de huidige financiering is het gebleken dat gezondheidszorg niet optimaal gedekt kan worden, stellen de medici. Waar mogelijk moeten er prioriteiten gesteld worden om een betere spreiding te creëren voor financiële middelen voor de eerste-, tweedelijnszorg en tertiaire zorg worden gestopt. Ook stellen de artsen voor dat de regering beleid ontwikkelt om burgers te ontmoedigen om een ongezonde levensstijl te onderhouden. Dit kan door onder andere de belasting te verhogen op ‘ongezonde’ producten.

President Santokhi is ermee eens dat er mogelijkheden bekeken moeten worden voor extra inkomsten om zo de zorgsector te stimuleren en behoeden van verdere achteruitgang. Daarnaast is het belangrijk ook te kijken op welke manieren er besparingen doorgevoerd kunnen worden om effectief en efficiënt de middelen in te zetten.