Op 26 september 2024 heeft Suriname deelgenomen aan de herdenking en bevordering van de “Internationale Dag voor de totale uitbanning van kernwapens” . Deze herdenking wordt jaarlijks gehouden tijdens de high level week in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, in New York.
“De ontwikkeling van kernwapens en de dreiging met het gebruik van deze wapens bereiken een hoogtepunt dat moet worden gekeerd in het belang van toekomstige generaties”, benadrukten verschillende sprekers tijdens de herdenking.
In de toespraak van Suriname werd benadrukt dat in het proces van naleving van wettelijke verplichtingen en andere aangegane verplichtingen, ons land zich niet alleen heeft gecommitteerd aan het aspect van ontwapening of non-proliferatie van kernwapens, maar ook andere massavernietigingswapens en chemische en biologische wapens.
Suriname is in 1993 toegetreden tot het Verdrag inzake Biologische Wapens (BWC) en heeft in 2023 concrete stappen gezet om zijn verplichtingen na te komen door de oprichting van de Surinaamse Non-Proliferatie Autoriteit (SNA). Deze autoriteit speelt een cruciale rol bij het toezicht op en de controle van biologisch materiaal, het ontwikkelen van nationale richtlijnen en het onderhouden van contacten met internationale organisaties zoals het VN-Bureau voor ontwapening.
In het betoog van Suriname is tevens aandacht besteed aan regionale inspanningen, zoals het instellen van kernwapenvrije zones, welke cruciaal zijn voor het bevorderen van vrede en veiligheid.
Suriname steunt deze initiatieven en de inspanningen die via het Verdrag van Tlatelolco in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn geleverd. Ook werd gewezen op het belang van samenwerking, onder andere op het gebied van onderwijs en bewustwording over de gevaren van kernwapens, alsook het bevorderen van initiatieven die een cultuur van vrede en ontwapening onder toekomstige generaties.
Suriname werd tijdens deze vergadering vertegenwoordigd door Ambassadeur Sunil Sitaldin, Permanent Vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties in New York.