Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Kabinet van de President

Surinaamse delegatie bezoekt economische zone India

De Surinaamse delegatie die onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi in India vertoeft, heeft een bezoek gebracht aan de speciale economische zone in de stad Indore. Daarbij heeft de delegatie een presentatie bijgewoond en een rondleiding gekregen bij twee bedrijven, te weten de farmaceutische onderneming Mylan Laboratories en motorenproducent Cummins India Limited. De Special Economic Zones (SEZ) zijn industriegebieden in India waar soepele regelgeving en vrijstelling van belastingen en heffingen gelden. Dit vrije ondernemersklimaat moet deze gebieden tot economische hotspots maken, die als grote motor dienen voor de economie van de rest van India.

Mylan, die recentelijk vanwege een fusie in Viatris is opgegaan, is één van de meest toonaangevende medicijnfabrikanten ter wereld. De onderneming heeft een productiecapaciteit van 39 miljard, terwijl er in 2022 alleen een volume van 20 miljard werd gehaald. De onderneming doet alles intern, waardoor onderzoek en productie weinig tijd in beslag nemen. Mylan is EMA- (Europees Medicijn Agentschap) gecertificeerd. Het bedrijf is een van ‘s werelds grootste producenten van ingrediënten voor geneesmiddelen ter behandeling van hiv en aids, en tevens een van de ontwikkelaars van covidvaccines.

De ondernemers die met de delegatie zijn meegereisd, hebben ter plekke gesprekken gevoerd met bedrijfsfunctionarissen. Hierbij is van gedachten gewisseld over hoe Suriname als land dan wel de Caricom kan profiteren van samenwerkingen. Mylan zou volgens hun veel kunnen betekenen voor Suriname, dat vervolgens als hub kan fungeren voor de regio. Deze mogelijkheid zal uitgebreid binnen de regio besproken worden.

Cummins India Limited heeft 103 jaar ervaring op industriegebied en is met ruim 60.000 man één van de grootste producenten van motoren voor auto’s en machines. De onderneming heeft in 2021 1.1 miljard US-dollars geïnvesteerd in onderzoek en technologie. Zowel Mylan als Cummins zetten intensief in op ‘zero waste’, waarbij er zo min mogelijk afval wordt geproduceerd.