Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme

Startsein nieuwe steiger te Albina

Paramaribo, 23 juni 2023

Op vrijdag 23 Juni 2023 is een belangrijke mijlpaal bereikt met de start van de bouw van de nieuwe steiger te Albina. Deze belangrijke mijlpaal markeert een keerpunt in de ontwikkeling van de regio en zal de accommodatie bieden die nodig is voor de veerboot Malawi.

Minister Albert Jubithana heeft samen met Ambassadeur van Frankrijk in Suriname, Ambassadeur De Lacoste, de opening gedaan van het heugelijk feit. Bij de ceremonie waren enkele prominente gasten aanwezig, waaronder de President van Frans-Guyana, de heer Gabriel Serville. Ook waren aanwezig mevrouw Michel Charles, de vertegenwoordiger van de Europese Unie, de directeur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, mevrouw Elizabeth Bradley, de directeur van N.V.  Havenbeheer Suriname, de heer Andreas Talea en de districtscommissaris van Albina, de heer Clyde Hunswijk.

Dit project wordt gefinancierd uit een EU Fonds en uitgevoerd door Haukes N.V. die uit een achttal inschrijvingen van Franse en Surinaamse bedrijven, als beste in aanmerking is gekomen om dit project uit te voeren. Haukes N.V. is een gerenommeerd bedrijf in de sector. N.V. Havenbeheer heeft hierbij de voortrekkersrol namens de Surinaamse overheid met ondersteuning van de ministeries van BIBIS en TCT. Alle sprekers bij dit heugelijk feit; directeur N.V. Havenbeheer, Vertegenwoordiger van de EU, de Ambassadeur van Frankrijk in Suriname, de president van Frans-Guyana en de minister van TCT hebben stil gestaan bij de mogelijkheden en invloeden van dit project op de gemeenschappen aan beide oevers van de Marowijnerivier. De Franse delegatie was goed vertegenwoordigd. De ambassadeur en de president van Frans-Guyana hebben hun blijk voor een betere samenwerking en verbinding benadrukt en getoond.

De steiger zal voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen en zal een essentiële infrastructuur zijn voor het faciliteren van de veerboot Malawi, die een betere schakel moet vormen voor het vervoer van passagiers en goederen tussen Albina en SaintLaurentduMaroni.

De oplevering van de steiger staat gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar. Dit betekent dat de gemeenschap van Albina en Marowijne spoedig kunnen profiteren van de extra voordelen en mogelijkheden die de nieuwe steiger met zich zal meebrengen. Het zal niet alleen de lokale economie stimuleren, maar ook de connectiviteit en toegankelijkheid van het gebied vergroten. De minister heeft namens de regering zijn waardering en dank uitgesproken aan alle stakeholders die dit project tot stand hebben gebracht