Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Kabinet van de President

Regering zal verder investeren in versterking rechterlijke macht

De regering doet er alles aan om te investeren in de kwaliteit en professionaliteit van de rechterlijke macht. Hiervoor schept de regering samen met het Hof van Justitie (HvJ) en haar leden condities die geïmplementeerd worden. Dit zei president Chandrikapersad Santokhi in zijn felicitatieboodschap, maandag 5 mei bij de opening van het congres van het Hof van Justitie(HvJ) in verband met 155 jaar rechtsspraak in Suriname. Het thema van het congres was ‘Rechtspraak toen, nu en in de toekomst’.

Het staatshoofd gaf in zijn toespraak in het Assuria Highrise gebouw aan dat de regering ervoor zorgt dat aan alle randvoorwaarden wordt voldaan om in alle delen van het land de rechtspleging te waarborgen. Er mag volgens hem geen twijfel over bestaan dat de regering er alles aan doet om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te versterken en te garanderen. President Santokhi vindt het belangrijk om te benadrukken dat ongeacht welke ontwikkeling zich voordoet bij de overige twee machten, de rechterlijke macht onder alle omstandigheden de rechtsstaat blijft bewaken. “De rechterlijke macht moet onafhankelijke en eerlijke rechtspraak kunnen blijven garanderen.”

De regeringsleider is van mening dat alle relevante actoren samen moeten werken om de rechterlijke macht te ondersteunen. “Het vertrouwen in de rechterlijke macht moet gewaarborgd blijven. Het Hof van Justitie moet haar werk te allen tijde onafhankelijk, onbevreesd en bovenal professioneel en deskundig doen, gevrijwaard van elke vorm van beïnvloeding.” Die onafhankelijkheid is volgens hem sinds enige tijd verder versterkt en werkt door naar financiële onafhankelijkheid van het HvJ. Ten aanzien van de regeling van de financiële rechtspositie van de leden van de rechterlijke macht, deelde de president mede dat het wetsvoorstel reeds geagendeerd is voor behandeling in De Nationale Assemblée (DNA). Er wordt ook gewerkt aan een eigen terrein met daarop een gebouw voor het Hof. “Hierdoor zal de onafhankelijkheid van het Hof verder versterkt worden, maar natuurlijk moeten wij als regering ook alle andere nodige voorzieningen treffen om het onafhankelijk functioneren van rechters te garanderen”, aldus het staatshoofd.

Hof-president Iwan Rasoelbaks gaf in zijn toespraak te kennen dat er een inhaalslag gemaakt moet worden voor onderhoud van het rechtssysteem en de organisatie daarvan. “Ik juich daarom de samenwerking met de Nederlandse rechtspraak en het gemeenschappelijk Hof van de Antillen toe. Ook met de vrienden van de rechtspraak en het Surinaams recht, die kosten nog moeite sparen om de schouders onder het werk te helpen zetten, zo gauw ze daartoe de ruimte vinden”, liet Rasoelbaks weten.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie merkte op dat de rechterlijke macht in beweging is. Hij haalde als voorbeeld aan de transitie naar zelfstandigheid tegenover het ministerie van Justitie en Politie, waar hard aan wordt gewerkt. Als tweede voorbeeld noemde de bewindsman de decentralisatie van de rechtspraak, waarbij nu in Marowijne en Brokopondo opnieuw civiele zittingen worden gehouden. Bij de rechterlijke macht zijn er thans drie RAIO-opleidingen, namelijk twee voor de zittende en één voor de staande magistratuur. “Onze allergrootste uitdaging is het digitaliseren van de rechtsgang. De toenemende technische mogelijkheden werken in hoog tempo en vragen om extra investering. Veel gaat gepaard met inhoudelijke innovatie waar al een aanvang mee is gemaakt.”