Het traject tot reorganisatie en herstructurering bij de SLM is volgens president Chandrikapersad Santokhi reeds voor 80% voltooid. Het staatshoofd informeerde De Nationale Assemblee (DNA) op maandag 22 augustus 2022 dat de regering voor de keus stond om SLM failliet te verklaren of het bedrijf te redden. “De regering heeft de keus gemaakt om SLM te redden en doet hier alles aan”, aldus de president.
Hij gaf aan dat hiertoe er een clusterteam is ingesteld, bestaande uit de ministers van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Transport, Communicatie & Toerisme (TCT) en Financiën & Planning. De reorganisatie behelst een transformatie naar nieuwe entiteiten met het uiteindelijke doel dat er zekerheid komt bij het personeel, operationele activiteiten kunnen plaatsvinden, financiële middelen gegarandeerd zijn en internationale samenwerking met betrekking tot continuïteit van vluchten gegarandeerd blijft. Het staatshoofd bleef ook stilstaan bij factoren die hebben bijgedragen aan de situatie waarin de maatschappij verkeert. De schuldpositie van ruim 75 miljoen USD heeft volgens hem ongetwijfeld eraan bijgedragen dat de kostenstructuur van de SLM inefficiënt is geworden.
De regering zal er alles aan doen SLM weer gezond te maken en weer in staat stellen winst te kunnen maken. President Santokhi benadrukt dat de maatschappij dringend aan herstructurering toe was, waarvoor er een reddingsplan is ontwikkeld. Belangrijk is volgens het staatshoofd dat er tegenover de 75 miljoen USD schuld staat, dat de SLM geen financiële middelen heeft om deze schuld af te lossen. Met deze schuld was er geen redding mogelijk bij de SLM en was het oprichten van een nieuwe entiteit de enige optie. Er is echter een proces ingezet, een van transformatie naar de nieuwe SLM met een nieuw bestuur. Tegelijkertijd is de schuldherschikking doorgegaan van de huidige SLM.
President Santokhi zegt dat de regering een crisisteam heeft ingesteld, dat belast is geweest met het schrijven van een hervormingsplan en het inzetten van het traject tot reorganisatie en herstructurering. Dit crisisteam bestaat uit de CEO en de presidentscommissaris van de SLM, terwijl vanuit het Kabinet van de President Prenobe Bissessur gevraagd is dit crisisteam te ondersteunen. De dienstbetrekking met laatstgenoemde is intussen beëindigd.