Het jaar 2023 is op verzoek van de Republiek India door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen tot International Year of Millets (Internationaal Jaar van de Gierst). Gierst maakt een belangrijk deel uit van de Indiase keuken. Op 6 december 2022 heeft de VN Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) de aanzet gegeven tot een wereldwijde campagne over gierst en de voordelen hiervan. President Chandrikapersad Santokhi is in het kader van The Exhibition on the International Year of Millets, op dinsdag 7 maart 2023 te gast geweest bij een activiteit van de Indiase ambassade in het Swami Vivekananda Cultural Centre (Indiaas Cultureel Centrum).
Het Surinaamse staatshoofd merkt op dat gierst, ooit een hoofdbestanddeel van de traditionele Indiase keuken, in de loop der jaren uit de gratie is geraakt, maar zich thans aan het herstellen is in India en de rest van de wereld. Het besluit van de VN is onder meer bedoeld om de wereld bewust te maken van de gezondheidsvoordelen van gierst. President Santokhi spreekt van een uitstekende gelegenheid om het besef over én de beleidsaandacht voor deze graansoort te vergroten. Volgens hem moeten de duurzame productie van gierst, de marktkansen voor producenten en voordelen voor consumenten gestimuleerd worden.
De president brengt het Internationaal Jaar van de Gierst ook in lijn met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN, te weten uitbannen van honger; goede gezondheid en welzijn; werkgelegenheid en economische groei; verantwoorde consumptie en productie; klimaatactie en het leven op land. “We moeten een groeiende vraag naar gierst creëren door ze in onze voeding op te nemen. Gierst zit boordevol voedingsstoffen”, aldus het staatshoofd. Hij voegde eraan toe dat gierst goed is tegen diabetes, het versterkt het zenuwstelsel, beschermt tegen hart- en vaatziekten en helpt ook de immuniteit verbeteren.
De huidige en toekomstige generatie zal alles moeten leren over gierst en jongeren zullen al heel vroeg moeten wennen aan deze graansoort, die een goede vervanger is voor rijst en tarwe. President Santokhi legt de nadruk op het creëren van bewustzijn over de voedings- en gezondheidsvoordelen. Hij prees de Indiase regering voor haar inspanningen om gierst te promoten en 2023 te laten uitroepen tot Internationaal Jaar van de Gierst. “Zoals het Holi-feest zijn oorsprong vindt in India, zo zal het ook zijn met de wereldwijde aandacht voor gierst”, besloot het Surinaamse staatshoofd zijn toespraak.