President Chandrikapersad Santokhi heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties opgeroepen om nationale belangen te overstijgen en de aandacht te vestigen op mondiale doelstellingen. In zijn toespraak op 20 september in het VN-hoofdkwartier te New York, benadrukte het Surinaamse staatshoofd de noodzaak van collectief leiderschap om problemen effectief aan te pakken. “Er is niet veel veranderd met betrekking tot de essentiële elementen van vrede, welvaart en klimaat in onze wereld. De uitdagingen en crises zijn toegenomen en verdiept. Ik hoef deze crises niet te noemen, omdat we ze allemaal kennen en herhalen telkens wanneer we voor een internationaal of regionaal publiek spreken,” aldus de regeringsleider. Hij merkt op dat de belangrijkste vraag is welke maatregelen worden genomen om deze crises aan te pakken.
Het staatshoofd geeft aan dat er beloftes worden gemaakt, maar niet nagekomen. “We drukken nobele doelen uit, maar de uitvoering is slecht. Geen enkel land blijft gespaard van de gevolgen van deze crises, vooral de ontwikkelingslanden, zoals mijn eigen land Suriname. En geen enkel land kan deze uitdagingen alleen oplossen.” President Santokhi zegt dat het de moeite waard is om te vermelden dat wij mensen verantwoordelijk zijn voor deze crises. Hij roept de wereldleiders op om verantwoordelijkheid te nemen en collectief leiderschap te bieden om de problemen effectief op te lossen. Volgens hem is er een nieuwe benadering om de onderlinge relaties te conceptualiseren. “Een nieuw soort multilateralisme, dat rechtvaardiger en effectiever is en ons dwingt om ons te verenigen. Een die blijk geeft van respect en toewijding aan het internationaal recht en samenwerking,” onderstreept de regeringsleider.
President Santokhi heeft het belangrijkste deliberatieve orgaan van de VN op het hart gedrukt om ideologische verschillen opzij te zetten. “Laten we op constructieve wijze resultaten boeken voor de welvaart van ons volk en de bescherming van onze planeet. We kunnen eenvoudigweg geen duurzame oplossingen verwachten in een snel veranderende wereld, als we onze aanpak niet veranderen.” Het Surinaamse staatshoofd benadrukt dat de rol van de VN bij het verdedigen en handhaven van de internationale beginselen en het internationaal recht cruciaal is. “Een sterke en vastbesloten Verenigde Naties is essentieel om problemen door middel van dialoog en concrete acties op te lossen,” laat de regeringsleider weten.