Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Kabinet van de President

Drietal boeken overhandigd aan president Santokhi in het kader van natuurbescherming

In het kader van milieubescherming zijn drie boeken samengesteld waarin een tiental documenten verwerkt is. Hierin zijn opgenomen het essentieel belang van het beschermen van het milieu en behouden van de biodiversiteit en strategieën om dit te waarborgen. Op dinsdag 4 juni 2024 sprak minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu de aanwezigen toe in Utopia Heritage, waarna hij exemplaren van de documenten ceremonieel overhandigde aan president Chandrikapersad Santokhi. Daarnaast hield ook de directeur van Suriname Conservation Foundation (SCF), Henna Uiterloo een toespraak waarin zij het behouden en beschermen onderstreepte.
 

In verband met Wereld Milieu Dag op 5 juni 2024 werd stilgestaan bij de bijdrage van Suriname aan natuurbescherming, een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. “Het milieu heeft niet slechts een belangrijke rol voor de mens, maar de rijke biodiversiteit van ons land vervult ook een cruciale rol binnen de economie”, stelde directeur Henna Uiterloo. Zij gaf aan dat het enorm belangrijk is om het milieu te beschermen. Het SCF is daarom medeverantwoordelijk voor het intact houden van de biodiversiteit van Suriname. 
 

President Santokhi en minister Dasai merkten beiden de bestaande aantasting op en onderstreepten het belang van aanpak als land. “Op verschillende manieren vindt er aantasting van het milieu aan”. De bewindsman wees op vele landdegradaties en uitsterving van biodiversiteit. Ontbossing, niet duurzame landbouw- als mijnbouwactiviteiten zoals goudwinning zorgen voor landdegradatie, welke vervolgens grote bedreigingen vormen voor de economie, biodiversiteit en levensonderhoud van onze gemeenschappen. “Suriname is gezegend met een uitzonderlijke biodiversiteit. Er is een verscheidenheid van flora en fauna. Deze biodiversiteit vormt een basis voor onze economie en cultuur en is ook van onschatbare waarde voor onze ecosysteem. Om deze rijke erfenis voor onze toekomstige generaties te behouden moeten wij nu actie ondernemen”,  benadrukte de minister.

Om een begin aan een aanpak te maken werd er door het ministerie van ROM in 2021 een verzoek ingediend bij het SCF om mee te werken aan een ge-updatet plan. Door samenwerking van de SCF en ROM zijn er nationale documenten verwerkt in boeken die de inzet voor milieu behoud en duurzame ontwikkeling benadrukken. Daarin zijn verschillende doelen met betrekking tot verschillende onderdelen die onze biodiversiteit raken, opgenomen die de periode van 2021 tot 2030 zullen bestrijken. De drie onderdelen die aan de orde komen, zijn:

  • Suriname Aligned National Action program (SANAP) met als doel het bestrijden van landdegradatie. 
  • Nationale Biodiversiteit Strategie en Actieplannen (NBSAP). Het doel is onder meer het bieden van een uitgebreid kader van het behouden van onze rijke biodiversiteit. 
  • Het handboek milieuvriendelijke overheid: het bieden van richtlijnen aan overheidskantoren voor het implementeren van duurzame praktijken zoals energiebesparing, efficiënt gebruik van hulpbronnen en afvalbeheer. 
     

President Santokhi feliciteerde het ministerie met het voltooien van het handboek over biodiversiteit en milieubeheer. Hij benadrukte het belang van dit handboek om harmonie en balans tussen economische ontwikkeling en milieubehoud te promoten. Hij gaf aan dat het duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen voor zowel de mens als de economie van groot belang is en riep op tot wereldwijde samenwerking om een duurzame toekomst te realiseren. Tot slot riep ROM-minister Dasai, alle belanghebbenden op om actief deel te nemen aan de implementatie van deze drie plannen en samen te werken aan behoud en herstel van onze natuurlijke hulpbronnen.