Het Dominicaanse energiebedrijf, Consorcio Energético Punta Cana Macao (CEPM), die onderdeel is van de InterEnergy Holding Group heeft interesse zijn diensten uit te breiden naar Suriname. De presidentiele delegatie heeft op 7 oktober 2023 een presentatie mogen bijwonen over de mogelijkheden die het bedrijf biedt. Anand Kalpoe, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Energie Autoriteit Suriname (RvT-EAS) die valt onder het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, is zeer ingenomen met de mogelijkheden die CEPM kan bieden.
De Surinaamse delegatie heeft een presentatie mogen bijwonen van CEPM, een privaat energiebedrijf die zelf heeft geïnvesteerd in een energievoorzieningssysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van dieselmachines, zonnepanelen, windturbines en batterijen om het heel gebied van Punta Cana te voorzien van elektriciteit. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van de laatste technologieën op het gebied van smart-grids: metingen, monitoring en controle op afstand. Het systeem is momenteel ingericht om haast volledig autonoom, met minimale inbreng van de operator in de controlekamer, te functioneren. Het biedt pre- en postpaid opties aan bij de elektriciteitsvoorziening en kan uitgebreid worden met identieke services voor de water- en gasvoorziening.
Onderdeel van de presentatie was een live-demonstratie waar getoond werd hoe het systeem werkt. De presidentiele delegatie heeft mogen zien hoe een “verbruiker” (lees kWh-meter) automatisch wordt in- en uitgeschakeld op basis van vooraf ingestelde criteria.
De technologie biedt verbruikers de mogelijkheid om inzage te krijgen in hun energieverbruik en daardoor effectiever kunnen inspelen op de hoogte van hun verbruik.
“We hebben de licentie van alle nodige software zodat we haast alle nutsbedrijven en distributiebedrijven in Latijns-Amerika kunnen helpen om verder te gaan met ons slim netwerkprogramma” zegt Oscar San Martín, general manager CEPM. Het bedrijf opereert in verschillende landen in de regio waaronder Panama, Jamaica, Chili, Uruguay, Dominicaanse Republiek, Paraguay en Mexico. Zij wenst ook haar diensten en kennis te delen met Suriname. Anand Kalpoe meldt dat hoewel Suriname ook beschikt over smartmeters, de softwaretechnologieën gebruikt door CEPM veel verder zijn ontwikkeld en al in gebruik zijn. “Vaak koopt men apparaten zonder op te letten hoe efficiënt het verbruik van energie is, en daar kan de informatie, die ter beschikking is vanwege het smart grid systeem, de verbruiker helpen om daarop in te spelen”, stelt Kalpoe. De RvT-EAS-voorzitter heeft met het bedrijf afgesproken om in een virtuele meeting de mogelijkheden en randvoorwaarden te bespreken en hoe verder samen te werken. Kalpoe, die ook hoofddocent is bij de studierichting Elektrotechniek, FTeW op de AdeKUS, hoopt op de mogelijkheid een pilot te starten met deze technologie op de campus van AdeKUS.