Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Kabinet van de President

CELAC-landen kijken uit naar hernieuwd partnerschap met EU

“Als CELAC-landen kijken we uit naar een hernieuwd politiek en economisch partnerschap met de EU, dat staat voor een versterkte gemeenschappelijke handelsagenda, innovatieve oplossingen, nieuwe financieringsmechanismen en meer kansen voor integratie tussen de twee regio’s.” Woorden van president Chandrikapersad Santokhi in het kader van de EU-CELAC Summit in Brussel, België. Het staatshoofd herinnert eraan dat Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en de Europese Unie zich in 1999 waagden aan een strategisch bi-regionaal partnerschap. Hij merkt op dat niet alle doelstellingen zijn bereikt. De regio’s moeten als echte partners blijven samenwerken.

Volgens president Santokhi is het strategisch partnerschap van de EU en CELAC belangrijker dan ooit in de huidige onzekere en onstabiele wereld. Hij zegt dat de top de regio’s in staat stelt de basis te leggen voor een hernieuwde bi-regionale relatie, waarbij de banden worden geïntensiveerd, geprioriteerd en institutioneel geconsolideerd. Het staatshoofd juicht de politieke toezegging toe om samen te werken via de Global Gateway Investment Agenda. “Dit zou ons in staat moeten stellen om de reikwijdte van onze samenwerking te verbreden naar groene en digitale transitie, gezondheid, onderwijs, vaardigheden en onderzoeksmogelijkheden, vervoer en energie-infrastructuur, in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.”

Het staatshoofd ging verder met te stellen dat “Suriname, een van de enige drie CO2-negatieve landen ter wereld, een beroep doet op alle lidstaten van de EU en CELAC om zich te houden aan de vaste toezeggingen die zijn gedaan tijdens verschillende mondiale ontmoetingen en om zich te houden aan overeengekomen internationale principes en internationaal recht.” President Santokhi somde ook de bedreigingen op waarmee de samenlevingen c.q. de mensheid worden geconfronteerd. Hij noemde klimaatverandering, aantasting van het milieu, beperkte toegang tot ontwikkelingsfinanciering, oneerlijke behandeling van ontwikkelingslanden, hoge schuldenlast, oneerlijke bankpraktijken en oneerlijke handelsregimes.

President Santokhi spreekt van een oneerlijke wereld en zegt dat het tijd is voor verandering. Hij roept op tot het effectiever gebruiken van bestaande fondsen. Het identificeren van aanvullende middelen en creëren van wereldvaart voor eenieder, dit in een wereld die, aldus het staatshoofd, gereed is voor een transitie naar groene en hernieuwbare energiebronnen. Daarbij zullen de samenlevingen op de eerste plaats gezet moeten worden en jongeren werkzekerheid moeten krijgen. “We moeten ervoor zorgen dat niemand aan zijn lot wordt overgelaten in het wereldwijde streven naar welvaart en kansen voor iedereen”, aldus president Santokhi, die tastbare resultaten met concrete toezeggingen verwacht van de top in Brussel.