Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Kabinet van de President

Bilaterale ontmoeting van president Chandrikapersad Santokhi met secretaris-generaal van de VN António Guterres

President Chandrikapersad Santokhi heeft een bilaterale ontmoeting gehad met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, op het VN-hoofdkwartier te Manhattan, New York. Deze ontmoeting vindt plaats op een cruciaal moment, aangezien Suriname door economische uitdagingen navigeert en streeft naar duurzame ontwikkeling. Het gesprek vond plaats op zaterdag 21 september 2024.

President Santokhi prees de secretaris-generaal Guterres voor zijn onvermoeibare inspanningen om de Verenigde Naties te begeleiden door de uitdagende tijden waarmee de wereld momenteel wordt geconfronteerd. Als wereldleider begrijpt president Santokhi de enorme verantwoordelijkheid en moeilijke beslissingen die gepaard gaan met het bevorderen van een agenda te midden van tegenspoed.

“Suriname heeft te maken met een verwoestende economische situatie, die nog eens werd verergerd door de gevolgen van de COVID-19-pandemie. Onze regering moest moeilijke beslissingen nemen om de gezondheid van de economie te herstellen, wat offers van de bevolking vergde’, legde het staatshoofd uit, “Met de duidelijke verbetering van de macro-economische parameters ben ik echter vastbesloten om beslissende maatregelen te nemen om sociale aspecten aan te pakken en de bevolking broodnodige verlichting te bieden.”

Als middeninkomensland staat Suriname voor uitdagingen bij het verkrijgen van concessionele financiering van wereldwijde financiële markten. Het land heeft echter aanzienlijke olie- en gasvoorraden voor de kust bevestigd. President Santokhi wees de  secretaris-generaal erop dat Suriname de afgelopen 100 jaar een geschiedenis heeft van industriële productie in bauxiet, olie (op het land), goud en landbouw.

“Ondanks zijn industriële activiteiten is Suriname er trots op om tussen de drie koolstofnegatieve landen ter wereld te staan en een aanzienlijke bijdrage te leveren aan inspanningen om klimaatverandering te beperken”, sprak de president. Het land heeft ambitieuze nationaal vastgestelde bijdragen (NDC’s) ingediend en is onlangs begonnen met het proces van koolstofhandel. Suriname hoopt toegang te krijgen tot groene technologieën en innovaties die de milieu-impact van oliewinning verminderen en schonere energiealternatieven promoten.

De prestaties van Suriname op het gebied van klimaatverandering zijn het resultaat van toegewijde inspanningen om zijn rijke biodiversiteit te behouden. De deelname van president Santokhi aan de komende COP29 zal het belang van behoud, toegang tot klimaatfinanciering en verlies en schade benadrukken. Als klein land dat al een rol speelt in klimaatmitigatie en -aanpassing, mag Suriname niet verder worden gestraft voor de acties van degenen die eerder hun natuurlijke hulpbronnen hebben geëxploiteerd.

President Santokhi kijkt uit naar het voortdurende leiderschap van secretaris-generaal Guterres bij het leiden door de wereldwijde uitdagingen en het pleiten voor wereldwijde financiële hervormingen. Het versterken van de stem en vertegenwoordiging van ontwikkelingslanden binnen de internationale financiële architectuur is cruciaal.

Het staatshoofd spreekt tevens zijn waardering uit voor de mogelijkheid om deel te nemen aan deze dialoog en hoopt te kunnen rekenen op de voortdurende steun en het begrip van de secretaris-generaal voor de verschillende posities van de leden van de wereldwijde gemeenschap.

De langverwachte invoering van de Multidimensional Vulnerability Index (MVI) zou de uitdagingen moeten verhelpen waarmee Suriname en andere ontwikkelingslanden worden geconfronteerd.