Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Wateroverlast dorpen binnenland historisch probleem

President Chandrikapersad Santokhi stelde in het vraaggesprek “Achter ‘t Nieuws” van de STVS op 19 maart dat het huidig wateroverlast probleem in het binnenland een “historisch probleem” is. Om zijn stelling kracht bij te zetten haalde de president  “Operatie Falawatra” uit 2006 aan waarbij gebieden in de omgeving van deze rivier overstroomden.

“Een structurele oplossing toen zou zijn geweest, als men het plan om de hoger gelegen delen in de leefgemeenschappen te identificeren had afgerond”, zegt het staatshoofd. Er zou toen reeds een aanvang zijn gemaakt om op deze hoger gelegen platformen tenten en barakken te plaatsen. In de rivieren zouden er meter paaltjes worden geplaatst zodat men tijdig kon zien wanneer het water aan het stijgen was en de bewoners op tijd naar de platformen geëvacueerd zouden kunnen worden. Dit plan is echter nooit uitgevoerd. Met bijstand van internationale donoren zal dit plan weer opgepakt en uitgevoerd moeten worden.

De bewoners en ook de biodiversiteit zal in de toekomst beschermd moeten worden. De enige hulp die er nu aan de getroffen gebieden geboden kan worden is voedselhulp. President Chandrikapersad Santokhi heeft een clusterteam van ministers aangewezen, met aan het hoofd de vicepresident om samen met NCCR de communicatie op gang te brengen en de schade te inventariseren om te zien welke gebieden het zwaarst getroffen zijn. De gebieden zijn nu moeilijker te bereiken waardoor er met de bewoners zal worden afgestemd de goederen met boten naar de getroffen dorpen te transporteren. De president zal binnenkort afreizen naar het binnenland om met de traditionele gezagsdragers en de bewoners de aftermath te bespreken en een duurzame oplossing te creëren.