Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Voorstellen Kroll gepresenteerd aan regering over aanpak witwaspraktijken

Het onafhankelijk onderzoeks- en risicoadviesbureau, Kroll Inc., heeft een document met actie voorstellen gepresenteerd aan de regering over de aanpak van witwaspraktijken. Het risicoadviesbureau heeft op 12 juni 2023 op het Kabinet van de President zijn proposal document gepresenteerd aan president Chandrikapersad Santokhi en de ministers Stanley Raghoebarsing van Finaniën en Planning en Kenneth Amoksi van Justitie en Politie. Hierbij waren ook de leden van de Project Implementatie Unit (PIU) van het Anti-Money Laundering Programma (AML-PIU) en de Nationale Anti-Money Laundering Commissie (NAMLAC) aanwezig.

De bijdrage van Kroll is een voorstel geweest van de AML-PIU op advies van PIU-coördinator mr. Roy Baidjnath Panday. Kroll is een internationaal bureau, dat landen helpt om goede bestuursvorm te geven en de instituten daarvoor in plaats te brengen. “We hebben niet alleen macro-economische problemen op te lossen. Het opschonen van de slechte naam, die ons land heeft opgebouwd in financieel bestuur is ook belangrijk”, zegt minister Raghoebarsing. Het proposal document bevat de nodige maatregelen die getroffen moeten worden zodat de kans op blacklisten verkleind wordt, de toegang tot internationale banken wordt verbeterd en dat Surinaamse instituten vertrouwd worden in het buitenland. Volgens de bewindsman kan dat door de nodige regels in plaats te hebben en die na te leven en de nationale risico’s middels het National Risk Assessment (NRA) te monitoren.

Het is volgens de bewindsman belangrijk de risico’s in kaart te brengen zodat er geen witwaspraktijken voorkomen en dat de staat haar rechtmatige delen van gelden krijgt. “Belangrijk is dat het geld niet de weg vindt naar criminele organisaties, waarmee de nationale en internationale veiligheid in gevaar wordt gebracht”, stelt minister Raghoebarsing. Financiële criminaliteit is volgens hem een van de belangrijke onderwerpen die besproken worden tijdens conferenties in het Caribisch gebied. “De Wereldbank heeft een methode ontwikkeld om de nationale risico’s in beeld te brengen. Wij willen de NRA op de hoogste standaard hebben, en dat is de standaard van de Wereldbank”, voegt de financiënminister eraan toe.

De voorstellen van Kroll zullen worden bekeken en besproken. “Het is niet de bedoeling steeds afhankelijk te zijn van internationale consultants, maar dat we hierna zelf in staat zijn om onze risico’s in kaart te brengen en Suriname te doen behoren tot naties waar het goed is zaken te doen”, stelt minister Raghoebarsing.