Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Buitenlandse zaken, Internationaal Business en Internationale samenwerking

USAID bespreekt lopende- en nieuwe projecten met Suriname

Een delegatie van de United States Agency for International Development (USAID), onder leiding van de regionale vertegenwoordiger, Clinton White, heeft in de periode van 14-16 augustus 2022 een bezoek gebracht aan Suriname. Tijdens dit bezoek zijn er gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van diverse ministeries en instanties waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZOTI), het ministerie van Financiën en Planning, en de Caribbean Health and Food Safety Agency (CAHFSA).

Tijdens het onderhoud met minister Albert Ramdin van BIBIS, op maandag 15 augustus 2022 kwamen diverse onderwerpen aan de orde zoals het geven van meer media-aandacht aan de programma’s en projecten die de organisatie uitvoert in Suriname en nieuwe initiatieven die liggen in de lijn der mogelijkheden voor samenwerking met Suriname. Het doel van dit onderhoud was om het ministerie van BIBIS te informeren over de lopende projecten en nieuwe programma’s van USAID.

Via USAID zullen in de komende periode in samenwerking met de private sector trainingen worden verzorgd hoe een eigen onderneming te starten waarbij rekening wordt gehouden met het ondernemersklimaat, het zogeheten ‘Ease of doing business’. Eind augustus 2022 zal er een programma worden aangekondigd, welke speciaal voor de Caricom is gemaakt, waarbij Suriname een van de eerste landen is die in de gelegenheid zal worden gesteld om er gebruik van te maken. Verder zal via ‘SERVIR Amazonia’ Suriname worden voorzien van een ‘early flood warning system’.

Later dit jaar zal een vergadering worden belegd met relevante stakeholders om het probleem van ‘illegal, unreported and unregulated (IUU) economic activities’ te bespreken. Het ligt in de bedoeling de regionale samenwerking en de capaciteit van actoren op het gebied van handhaving en justitie te verbeteren om misdrijven op het gebied van natuurbehoud op te sporen, te verbieden, te onderzoeken en te vervolgen.

Het onderzoek welke is uitgevoerd door USAID – INVEST in december 2021 en januari 2022 heeft geresulteerd in twee mogelijkheden voor ondersteuning in de energiesector met name ‘Net zero strategy’ en ‘Zonne – energie in het binnenland’. Op het gebied van voedselzekerheid zullen er op korte termijn twee experts naar Suriname afreizen voor een periode van maximaal drie weken ter verlening van assistentie op de belangrijkste gebieden van samenwerking.

USAID voerde op 22 juni 2022 een Medical Mission Public Health Care missie uit met steun van Unicef. In Klaaskreek werd een community outreach-activiteit geïmplementeerd met betrekking tot het handhaven van een gezonde levensstijl, Covid-19-preventie en vaccinatie. USAID zal informatie uitwisselen en experts ter beschikking stellen op het gebied van transitie van de informele naar de formele sector middels de financial inclusion en private sector reform programma’s.

Tijdens de Covid-19 pandemie heeft USAID diverse landen, waaronder Suriname, ondersteund met onder andere pandemie preventie- en controlemaatregelen, verbetering van de toegang tot schoon water, aanschaffen van kritieke hygiëne artikelen en donatie van Covid-vaccins.