Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

SVJ deelt inzichten met regering

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) heeft tijdens de nationale dialoog haar inzichten met betrekking tot persvrijheid en vrijheid van meningsuiting met de regering gedeeld. Volgens bestuurslid Wilfred Leeuwin is de organisatie een heel deskundige organisatie wanneer het gaat om deze aspecten binnen de samenleving. Leeuwin benadrukte onder meer dat journalisten geen enkele politieke verantwoordelijkheid hebben, maar feiten onderzoeken.

President Chandrikapersad Santokhi gaf aan het feit te betreuren dat journalisten tijdens de incidenten van vrijdag 17 februari ook slachtoffer zijn geworden. Vanuit de SVJ is gevraagd hoe het traject na deze gebeurtenissen eruitziet voor wat betreft het werk van de journalisten. Volgens hem is het bij delen van de betogers overgekomen alsof journalisten de regering ondersteunen, hetgeen niet het geval is.

Het baart SVJ-adviseur Ivan Cairo ook zorgen dat er geen eenduidigheid is qua instructies aan ordediensten. Volgens de SVJ moet de overheid de veiligheid van de journalisten kunnen garanderen. Ook zou aan de politie duidelijk moeten worden gemaakt wat vrijheid van meningsuiting inhoudt en dat er niet tegen alles opgetreden moet worden. Cairo bleef ook stilstaan bij het afgrendelen van gebieden. Hij is van mening dat dit soort beperkingen agressie opwekken.

De SVJ-bestuursleden bleven uitvoerig stilstaan bij rassenhaat en etnische sentimenten op sociale media. Zijn vroegen dat er hiertegen wordt opgetreden. Het Openbaar Ministerie (OM) zou in deze moeten inkomen. Verder wezen zij ook op de poging tot brandstichting bij de SRS en bedreigingen aan het adres van ABC. Van de regering wilden zij weten welke maatregelen hiertegen worden getroffen. President Santokhi zei dat er voldoende eenheden van leger en politie ter beschikking zijn om de orde en rust te handhaven. Hij toonde zich tevreden met de voorstellen en inzichten van de journalistenorganisatie.