Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Buitenlandse zaken, Internationaal Business en Internationale samenwerking

Suriname en Guyana bespreken financieringsmodaliteiten Corantijnrivierbrug

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) ontving op dinsdag 19 maart 2024, tezamen met minister Raghoebarsing van Financiën en minister Nurmohamed van Openbare Werken, een delegatie uit Guyana voor de verdere bespreking over de brug over de Corantijnrivier. Naar aanleiding van dit extensieve overleg werd de volgende gezamenlijke verklaring uitgegeven:

GEZAMENLIJKE VERKLARING

Het Gemengd Ministerieel Comité van Suriname en Guyana kwam op 19 maart 2024 bijeen in Paramaribo om de financieringsmodaliteiten voor de bouw van de Corantijn/Corentyne rivierbrug verder uit te werken. Deze bijeenkomst werd gehouden als onderdeel van het lopende proces om dit project voort te zetten, dat in november 2020 werd geïnitieerd door President Chandrikapersad Santokhi en president Irfaan Ali.

Beide partijen herhaalden het belang van een vaste verbinding tussen de twee landen, niet alleen om economische kansen te bevorderen en het wegennetwerk tussen Guyana en Suriname te verbinden en uiteindelijk de hemisferische connectiviteit met Brazilië en de rest van het Zuid-Amerikaanse continent te verbeteren, maar ook om het mens-tot-mens contact te faciliteren. In dit verband herhaalden beide partijen hun inzet voor een tijdige bouw van de brug.

Een aantal specifieke aanbevelingen met betrekking tot de aanleg, de financiering en het beheer, die voortkwamen uit deze ministeriële bijeenkomst, schetsten een duidelijk tijdsgebonden kader om dit initiatief naar een hoger niveau te tillen. Naar aanleiding van deze besluiten wordt verwacht dat de bouw vóór eind 2024 kan beginnen. Deze aanbevelingen zullen ter verdere overweging en besluitvorming worden voorgelegd aan de Presidenten van Suriname en Guyana tijdens hun verwachte bijeenkomst dit weekend in Guyana.

De Republiek Suriname werd vertegenwoordigd door Z.E. Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Z.E. Kermechend Raghoebarsing, minister van Financiën en Planning en Z.E. Riad Nurmohamed, minister van Openbare Werken en hun technische teams.

De Coöperatieve Republiek Guyana werd vertegenwoordigd door Dr. the Honourable Ashni Singh, Senior minister in het Kabinet van de President, verantwoordelijk voor Financiën en de Openbare Dienst, Honourable Juan Edghill, minister van Openbare Werken en Ambassadeur Elisabeth Harper, Directeur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, en hun technische teams.