Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Suriname en Brazilië wensen meer diepgang in relatie

De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mauro Vieira, is op werkbezoek geweest bij president Chandrikapersad Santokhi. Tijdens het bilaterale gesprek dat daarbij gevoerd is, hebben de twee functionarissen over een breed scala aan onderwerpen met elkaar van gedachten gewisseld, waaronder het heractiveren van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) door Brazilië. De Braziliaanse bewindsman zegt in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname uit te kijken naar verdere samenwerking tussen de twee buurlanden.

Minister Vieira onderstreept dat de twee naties een hechtere samenwerking willen met meer diepgang. “Tijdens de bespreking met president Santokhi, is het intensiveren van de samenwerking met het oog op wederzijds voordeel de leidraad geweest.” Het Surinaamse staatshoofd heeft tijdens het onderhoud aangegeven dat het voor Suriname van cruciaal belang is om de samenwerking met Brazilië verder te intensiveren. “We zijn niet alleen buurlanden, maar hebben ook heel wat overeenkomsten. We hebben collectieve uitdagingen en vraagstukken, maar ook kansen. Suriname ziet Brazilië als een strategische partner”, aldus president Santokhi.

Tijdens het overleg is de kwestie UNASUR voornaam onderwerp van gesprek geweest. Suriname is nog steeds lid en biedt volledige steun aan de revitalisering van dit regionale orgaan. President Santokhi: “We streven naar een evenwichtige aanpak. In een wereld waarin talrijke uitdagingen spelen, is het essentieel dat Zuid-Amerikaanse landen streven naar constructieve dialoog en het aangaan van allianties om deze uitdagingen gezamenlijk aan te pakken.” Er is ook gesproken over de mogelijkheden die er zijn om samen te werken in de olie- en gassector. Het staatshoofd merkt op dat Suriname als hub voor Brazilië naar de Caricom kan fungeren.