Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Buitenlandse zaken, Internationaal Business en Internationale samenwerking

Suriname een essentiële partner binnen 50-jarig bestaan CARICOM

De CARICOM viert op 4 juli 2023 haar vijftigjarig bestaan en kijkt uit naar de komende vijftig jaar die ongetwijfeld gepaard zal gaan met veel ontwikkeling. De banden tussen Suriname en de CARICOM zijn van bijzonder groot belang voor de ontwikkeling van de natie.

De CARICOM vond haar start bij de ondertekening van het Chaguaramas-verdrag op 4 juli 1973 en in 2023 is het precies 50 jaar geleden dat dit plaatsvond. Dit verdrag werd getekend door de toenmalige Premiers van Guyana, Barbados, Jamaica en Trinidad and Tobago. Op 04 juli 1995 trad Suriname toe tot de CARICOM.

In de 90’er jaren heeft Suriname bijzondere stappen ondernomen om haar economie open te gooien voor de wereld, maar in het bijzonder voor het westelijk halfrond. Concrete initiatieven werden genomen om de economische samenwerkingen tussen Suriname en haar regio te versterken. Het integratieproces om economisch maar ook diplomatisch te integreren in de regio kwam op gang. Suriname trad naast de CARICOM ook nog toe tot de Association of Caribbean States (ACS) in 1994 en ging verschillende vrijhandelsovereenkomsten aan met landen als Brazilië en Venezuela. Integratie was op de voorgrond binnen de nationale visie voor de toekomst van het land.

Op 17 juli 2013 trad Suriname toe tot The Southern Common Market (MERCOSUR), het handels- en economisch blok van Zuid-Amerikaanse Staten. Dit positioneerde Suriname in een uniek- en bijzonder kruispunt waarbij zij haar plek kon innemen als de essentiële schakel tussen Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De economie van Suriname kon daardoor steeds meer buiten ‘s landsgrenzen te treden en gaf ruimte voor vele Surinaamse bedrijven om economische activiteiten, filialen en andere overeenkomsten buiten de grenzen te ontwikkelen.

Op 30 januari 2020 heeft Suriname nog een stap vooruitgezet in de intensivering van de relatie met de CARICOM lidlanden door het benoemen van een speciale CARICOM-ambassadeur op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Chairmè Haakmat-Konigferander. De ambassadeur is verantwoordelijk voor het coördineren en implementeren van wat overeengekomen is in CARICOM-verband waarbij de bevolking meer affiniteit heeft met de CARICOM-doelstellingen en beter gebruik kan maken van de mogelijkheden.

Van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 heeft Suriname de zeer succesvolle en belangrijke verantwoordelijkheid gehad om te functioneren als CARICOM-voorzitter. President Chandrikapersad Santokhi heeft op effectieve wijze leidinggegeven aan deze functie. Daarnaast heeft Suriname, in een bijzondere mijlpaal, de CARICOM mogen vertegenwoordigen op de G7 in Indonesië waar Minister Albert Ramdin van BIBIS de regio heeft gepositioneerd als de meest interessante en gunstige regio voor investeringen en groei voor de komende decennia.

Suriname heeft in het Quasi-Cabinet van de CARICOM enkele hoofdverantwoordelijkheden. Onder deze hoofdverantwoordelijkheden vallen gemeenschapsontwikkeling, culturele samenwerking (waaronder ook gender, jeugd en sport) en sinds maart 2022 is Suriname ook verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het industrieel beleid in de CARICOM-regio. Verder heeft Suriname tweemaal het Caribbean Festival of Arts (CARIFESTA) mogen organiseren en het gastland hiervoor mogen zijn. Barbados, Trinidad en Guyana zijn de enige andere lidstaten die dit ook kunnen rekenen tot hun verdiensten. Op cultureel gebied heeft Suriname met haar grote diversiteit, saamhorigheid en harmonie in culturele uitingen altijd bijzonder hoog mogen scoren en vaak verschillende onderscheidingen mogen aanvaarden.

Op het gebied van industrieel beleid is er een presidentiële werkgroep geïnstalleerd om goed in kader te brengen hoe Suriname volop invulling kan geven aan haar portfolio. Het is aan Suriname om in samenwerking met andere lidstaten het raamwerk voor industrieel beleid voor de regio te formuleren en te implementeren. Verwacht wordt dat binnen korte tijd de bevindingen, vooruitzichten en toekomstige initiatieven gepresenteerd zullen worden aan de president en de algehele bevolking.

De CARICOM is een intensieve, productieve en veelbelovende multilaterale samenwerkingspartner voor Suriname waarvan de maatschappij steeds meer de vruchten van plukt en daarnaast Suriname in de gelegenheid stelt ondersteuning te bieden aan haar directe en nabije diplomatieke partners.