Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Surinaamse voedselindustrie mikt op markt Barbados

Suriname mikt op de markt van Barbados waar een grote vraag is voor vee, vis- en agroproducten. Minister Sewdien van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft vruchtbare gesprekken gevoerd tijdens zijn bezoek aan Barbados voorafgaand aan zijn deelname aan de Agri Investment Forum and Expo II te Trinidad. De bewindsman was op het eiland op uitnodiging van premier Mia Mottley.

 “Tegenwoordig draait alles om voedselzekerheid en de voedselprijzen in de wereld” stelt minister Sewdien.  Met de ministeriële delegatie waren enkele Surinaamse bedrijven afgereisd zoals De Melkcentrale, Suriname American Industries Ltd. (SAIL), Food and Agriculture Industries N.V.(FAI) en vertegenwoordigers van de Boerenorganisatie waarbij er ook met hen vruchtbare gesprekken zijn gevoerd. Volgens de hoogwaardigheidsbekleder zal de melkcentrale goede afzet vinden voor haar zuivelproducten en is er tevens grote belangstelling voor Surinaams groente en fruit. “De private sector pakt het van daaruit verder op en de overheid zal de ondersteuning bieden waar nodig” stelt minister Sewdien.

Verder zijn er gesprekken gevoerd met de minister van Visserij van Barbados waarbij de regering van Suriname haar ondersteuning en assistentie heeft toegezegd op het gebied van visgronden en viskeuringen. “Suriname mikt vooral op de markt van Barbados”, geeft de minister verder aan, “de export van vis en garnalen zal het goed doen gezien de goede prijs en de kwaliteit, Suriname zal hiermee op korte termijn van start gaan.”

Barbados is op zoek naar voedsel en heeft zelf weinig landbouwgrond. Suriname heeft de belofte gedaan om gronden beschikbaar te stellen aan boeren van Barbados voor onder andere het fokken van schapen. Ten aanzien van de Brokopondo overeenkomst welke toentertijd getekend werd tussen Suriname en Barbados zijn er gesprekken gaande tussen de staatshoofden van beide landen om een follow up te geven aan deze overeenkomst. Tezamen met de minister van Landbouw van Barbados wordt er gekeken hoe er continuïteit aan de overeenkomst kan worden gegeven.