Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Surinaamse regering blijft ACS steunen

In een tijd waarin regionale samenwerking en solidariteit cruciaal zijn, blijft Suriname onwankelbaar verbonden met de idealen en doelen van de Associatie van Caribische Staten (ACS). De Surinaamse regering bevestigt haar voortdurende steun aan de ACS tijdens de 29e Gewone Vergadering van de Ministeriële Raad. President Chandrikapersad Santokhi benadrukte tijdens de opening van de bijeenkomst dat Suriname actief betrokken blijft bij het werk van de regionale samenwerkingsorganisatie. Het voorzitterschap zal ook in deze bijeenkomst worden overgedragen. Suriname nam het voorzitterschap in mei 2023 over van Guatemala.

President Santokhi prees de steun van ACS-secretaris-generaal Rodolfo Sabonge en zijn team aan het voorzitterschap van Suriname, evenals het gezamenlijke werk dat is verricht. Het staatshoofd benadrukte de urgentie van de besproken onderwerpen, gezien de uitdagingen waarmee het Grotere Caribisch gebied wordt geconfronteerd, zoals klimaatverandering, handel en investeringen, voedselzekerheid, toegang tot financiering, migratie en de sargassumcrisis. “Deze discussiepunten zijn van eminent belang.” De ACS is volgens hem als regionale organisatie gericht op functionele samenwerking; de ideale instelling om met gezamenlijke inspanning deze uitdagingen aan te pakken.

De ACS biedt de regio een platform voor het nastreven en implementeren van duurzame ontwikkeling. “De ACS heeft geen politiek mandaat en dit biedt de regio de mogelijkheid om duurzame ontwikkeling voor de regio te overdenken en te implementeren. Het is onze plicht om te bouwen aan een betere wereld voor ons, maar vooral voor toekomstige generaties”, aldus de regeringsleider. Suriname blijft actief deelnemen aan het werk van de ACS, met een specifieke focus op de speciale commissies en de Caribische Zeecommissie. Het staatshoofd drukte zijn vertrouwen uit in het bereiken van brede steun voor de regionale beraadslagingen, gebaseerd op gedeelde belangen en samenwerking.