Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Succesvolle AvA Staatsolie geeft goedkeuring aan jaarrekening 2023

Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. kijkt terug op een succesvolle Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) voor het jaar 2023 en richt haar blik op een veelbelovende toekomst. President Chandrikapersad Santokhi, als vertegenwoordiger van de staat, onderstreept de strategische koers van Staatsolie, gericht op duurzame groei, innovatie en het bevorderen van de nationale welvaart. “Het jaar 2023 was een buitengewoon jaar voor Staatsolie en haar dochterondernemingen, waarin we onze productiedoelen hebben gehaald of zelfs overtroffen”, aldus het staatshoofd op maandag 6 mei 2024.

De nationale oliemaatschappij rapporteerde een omzet van USD 722 miljoen voor het jaar 2023, wat een significante bijdrage van USD 335 miljoen aan de staatskas opleverde. Deze afdracht bestaat uit diverse belastingen, dividend en royalty’s van Staatsolie’s participatie in goudmijnen en deels uit bonussen ontvangen voor ondertekening van verschillende offshore-productiedelingscontracten. Ondanks een daling ten opzichte van 2022- hoofdzakelijk veroorzaakt door een lagere gemiddelde olieprijs- getuigt deze prestatie van de veerkracht en stabiliteit van Staatsolie te midden van uitdagende marktomstandigheden.

Naast dividend en belastingen, leveren Staatsolie en zijn dochterondernemingen een bijdrage aan de samenleving door te investeren in gemeenschapsprojecten. In 2023 is ongeveer USD 1,8 miljoen besteed aan deze projecten waarin de focus gelegd werd op voornamelijk het onderwijs, jongeren, senioren burgers en de gezondheidszorg. Ook hebben onze offshore-partners ongeveer USD 1,5 miljoen besteed aan sociaal-maatschappelijke projecten, zoals vastgelegd in de productiedelingsovereenkomsten met Staatsolie.

De productieresultaten toonden eveneens een stijgende lijn, met de Saramacca Crude productie die steeg tot 6,27 miljoen vaten en de Staatsolie Raffinaderij die 3,16 miljoen vaten hoogwaardige diesel en gasoline produceerde. De dochteronderneming SPCS leverde 1,60 miljoen MWh elektriciteit, voornamelijk opgewekt door de Afobaka-waterkrachtcentrale en een thermische centrale. In het kader van de offshore olie- en gassector heeft Staatsolie in 2023 aanzienlijke vooruitgang geboekt. TotalEnergies kondigde de start van voorontwerpstudies aan voor het eerste offshore-productieveld in Blok 58, na succesvolle olievondsten. Diverse productiedelingscontracten werden getekend voor zowel ondiepe offshore-blokken als blokken in Demerara, terwijl de aandacht voor lokale content werd versterkt door initiatieven zoals het Blue Wave-trainingsprogramma en het stimuleren van lokale inkoop.

President Santokhi benadrukt de voortdurende inzet van Staatsolie voor een bloeiende toekomst voor Suriname, in overeenstemming met haar visie. “Staatsolie blijft zich toewijden aan het bevorderen van duurzame groei en ontwikkeling in Suriname, terwijl we blijven innoveren en onze impact op de maatschappij vergroten. Met een duidelijke visie voor ogen blijft Staatsolie zich inzetten als een drijvende kracht voor de vooruitgang van Suriname”, luidt het optimisme van de regeringsleider.