Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Secretaris-generaal ACS blikt terug op ambtstermijn

Dit jaar markeert een dubbele mijlpaal voor de Associatie van Caribische Staten (ACS), aangezien zij de dertigste verjaardag van haar oprichting viert en tevens het laatste jaar van de ambtstermijn van secretaris-generaal Rodolfo Sabonge betekent. Tijdens zijn toespraak tijdens de achtste International Cooperation Conference op dinsdag 7 mei benadrukte Sabonge de voortdurende toewijding van de ACS-leden aan de duurzame ontwikkeling van de regio en reflecteerde hij op de uitdagingen en successen gedurende zijn tijd als hoofd van de organisatie.

De ACS-topman merkte op dat de afgelopen vier jaar werden gekenmerkt door aanzienlijke externe factoren, waaronder de wereldwijde Covid-19-pandemie, het gewapende conflict tussen Rusland en Oekraïne, en de groeiende impact van klimaatverandering in de regio. “Dit is de context die mijn ambtstermijn als secretaris-generaal heeft gevormd. Tijden van grote onzekerheid en economische, sociale en ecologische gevolgen.” Ondanks deze uitdagingen kon Sabonge melden dat de ACS de duurzame ontwikkeling van het Grotere Caribisch gebied heeft bevorderd. Hij prees de samenwerkingsovereenkomsten met verschillende internationale partners, waaronder UNDP, SEGIB, COCATRAM, SICA, IDB, CAF, de Wereldbank en de Samenwerkingsraad van de Golf, evenals met individuele landen zoals Turkije, de Republiek Korea, Servië en Brazilië.

Sabonge keek terug op belangrijke evenementen en conferenties die de ACS heeft gecoördineerd en waaraan zij heeft deelgenomen, waaronder topbijeenkomsten, internationale samenwerkingsconferenties en deelnames aan conferenties zoals COP27 en 28. “Ik denk aan alle evenementen waarbij we de naam en het merk mochten dragen. Onze recente deelname aan de eerste ministeriële top van de OESO over ecologische duurzaamheid in Costa Rica, en meer recentelijk aan het evenement georganiseerd door UNDP, IDB en CAF genaamd SIDS 2.0, dat tot doel heeft de digitale connectiviteit in de regio te bevorderen.” Terwijl Sabonge zijn ambtstermijn afrondt, blikt hij terug op een periode van samenwerking, groei en uitdagingen, waarin de ACS haar rol als een belangrijke speler in de regionale duurzame ontwikkeling heeft versterkt.