Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting

Renovatie van zes overheidscrèches

De symbolische overdracht vond plaats bij de Kotomissie Crèche middels het doorknippen van een lint. Nene, Fajalobie, Kokorie en Mamio zijn de overige crèches van Paramaribo, terwijl ook Gongote van Wanica (Hanna’slust) een metamorfose is ondergaan, sedert ze ruim 40 jaren geleden zijn opgericht.

SBEC directeur Phylicia van Cooten is in de wolken met het eindresultaat, omdat het niet van een leien dakje is gegaan. Een crèche is voor ieder kind belangrijk, vindt ze. “Daar moeten kinderen gevormd worden, omdat het hun 2e huis is”. Dat kon, volgens Van Cooten, niet meer zo goed vanwege de staat waarin de gebouwen verkeerden. Nu is de fysieke staat van de crèches verbeterd en voldoen ze nu wel aan de minimale standaarden. “Hierdoor kunnen kinderen en personeel zich thuis voelen,” dikt Van Cooten aan. Ze hoopt dat met een goed onderhoudsplan de samenleving langer kan genieten van deze crèches.

De crèches zijn gerenoveerd uit het Basic Needs Trust Funds (BNTF), welke middels schenkingen van de Caribische Ontwikkelingsbank (CDB) zijn opgezet. Jaswant Doekharan is de projectmanager hiervan en doet een beroep op de creche leiding dat ‘Onderhoud, behoud’ is.

Minister Uraiqit Ramsaran van SoZaVo is vol lof over de inzet, creativiteit en doorzettingsvermogen van de crèche leidsters, die ondanks alles gemotiveerd zijn gebleven en ervoor blijven zorgdragen dat “a siri sa w’e prani e tron wan bon”. De SoZaVo bewindsman gaf te kennen dat armoedebestrijding heel breed is , en dat zijn ministerie zich niet alleen richt op het geven van matrïele maar ook immatrïele ondersteuning . Niet opgeven en veerkrachtigheid, zijn volgens minister Ramsaran, de parameters van zijn personeel en departement.

Samen, hoopt hij dat de omgeving van de crèches ervoor zorgt dat er geen vandalisme plaatsvindt en de gebouwen in stralende conditie blijven. “Laten wij het gezamenlijk doen, voor onze kinderen; we doen het voor Suriname.”