Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Regering streeft naar duurzame en optimale watervoorziening

De regering is voorstander van een optimale een duurzame watervoorziening. Zo heeft president Chandrikapersad Santokhi op dinsdag 11 juli 2023 benadrukt bij het startsein voor de boring van een tweede waterbron in het voorzieningsgebied Henar in het district Nickerie. Het staatshoofd noemt water een fundamentele menselijke behoefte, noodzakelijk voor een goede gezondheid en hygiëne, essentieel voor de landbouw en onmisbaar in de voedselproductie. President Santokhi bracht in herinnering dat de Verenigde Naties (VN) een duurzame ontwikkelingsdoelstelling (SDG) gericht heeft op het verbeteren van de toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen.

Het staatshoofd is samen met minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) deelgenoot geweest van de activiteit van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Met een druk op de knop op de boorinstallatie heeft de regeringsleider samen met de NH-bewindsman, districtscommissaris Senrita Gobardhan en SWM-directeur Clifton Lienga de aanzet gegeven tot het boren en daarmee een stap richting het duurzaam oplossen van de waterproblematiek.

Bewoners van Klein Henar krijgen al ruim 36 maanden geen water uit de kraan als gevolg van leeggeraakte waterbronnen. NH voorziet de mensen in samenwerking met de SWM en de districtsautoriteiten van drinkwater, dat middels watertrucks wordt aangeleverd. President Santokhi heeft in zijn toespraak benadrukt dat de regering voorstander is van een optimale een duurzame watervoorziening. Het besluit om twee nieuwe waterbronnen aan te leggen in het westelijk gelegen district, is reeds een jaar geleden genomen in een regeringsraadvergadering. “Door uitdagingen en een crisissituatie is het vandaag pas gelukt om de aanzet te geven voor een structurele, maar bovenal duurzame oplossing”, aldus het staatshoofd.

President Santokhi bleef ook stilstaan bij de situatie waarin het land en daarmee ook de SWM heeft verkeerd. “Het is belangrijk om te weten waar je gestart bent een waar je nu staat. Wij hebben een failliet land overgenomen. Failliet op alle niveaus, ook de SWM was failliet. We hebben een herstelplan uitgevoerd en nu is de maatschappij in een fase van herstel.” De regeringsleider zegt dat hij in de eerste 24 maanden na zijn aantreden als president de parastatale bedrijven vanuit het hoogste niveau heeft aangestuurd. “Met uitzondering van Staatsolie zaten alle bedrijven in de rode cijfers.” SWM-directeur Lienga kreeg van de regering de opdracht om een effectieve reorganisatie en hervormingsproces in te zetten bij het bedrijf. President Santokhi blikte ook vooruit op wat de SWM nog meer kan doen. Zo noemde hij de potentie van Suriname om water te bottelen en exporteren. Het staatshoofd is vervolgens ook aanwezig geweest bij de opening van een SWM-incassokantoor in het ressort Wageningen, waar hij het naambord heeft onthuld.