Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Presidentiële werkgroep ‘Ontwikkeling Matawai’ presenteert stand van zaken aan staatshoofd

President Chandrikapersad Santokhi installeerde op woensdag 1 juni 2022 een werkgroep die belast is met het identificeren van de knelpunten en de ontwikkeling van het Matawaigebied. De groep bestaat uit vertegenwoordigers van de regering en het traditioneel gezag. Op vrijdag 5 augustus 2022 heeft de presidentiële werkgroep een presentatie gehouden voor de regeringsleider in het perscentrum van het Kabinet van de President. De groep wordt voorgezeten door Stanley Dijksteel, adviseur van de president. Het hoogste gezag van het Matawai-volk, granman Lesley Valentijn is ook deelgenoot geweest van de presentatie.

Deze manier van aanpak is cruciaal om de bureaucratische structuur van de overheid in de ontwikkeling van het achterland en de binnenlandbewoners te minimaliseren. De belangen van de binnenlandbewoners worden vanuit het hoogste niveau, het Instituut van de President gecoördineerd. In de werkgroep nemen behalve vertegenwoordigers van de regering, ook vertegenwoordigers van de lokale gemeenschap zitting. Uit elke dorp van het Matawaigebied is tenminste één persoon onderdeel van de werkgroep. De regering geloof in de kracht van samenspraak. President Santokhi heeft benadruk dat er door collectief te werken veel verzet kan worden in de rurale gebieden. Voorzitter Dijksteel geeft aan bijzonder ingenomen te zijn met de proactieve houding van het traditioneel gezag. “De granman participeert op zo een gemotiveerde wijze aan de vergaderingen van de werkgroep. Het is een signaal dat we samen veel zullen bewerkstelligen in het gebied”, aldus de regeringsfunctionaris.

De werkgroep heeft een aanzet gegeven om de lokale bewoners van de dorpen toegang te laten krijgen tot het financieel systeem. Dit in samenwerking met de Surinaamse Volkscredietbank (VCB). Er zijn sub-werkgroepen geïnstalleerd om efficiënter en effectiever te opereren. In samenwerking met het commissariaat, het traditioneel gezag en lokale ondernemers is de weg naar Pusugrunu hersteld. Dit zijn slechts enkele van de diverse verworvenheden van de werkgroep. Transport, Toerisme, Gezondheidszorg en Institutionele versterking staan hoog op agenda van de groep.