Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President wil voor eind dit jaar 75% bevolking gevaccineerd hebben

Voor eind dit jaar zal tenminste 75% van de bevolking gevaccineerd moeten zijn tegen het Covid-19-virus. Dat is het streven van president Chandrikapersad Santokhi. Het staatshoofd sprak dit uit tijdens de regeringspersconferentie op maandag 24 mei 2021 waarbij het beleid van de afgelopen 10 maanden werd geëvalueerd. Op verschillende landen is er een beroep gedaan om vaccins aan Suriname te leveren, te weten: Nederland, China, Rusland en Cuba. De regering rekent op solidariteit middels schenkingen maar als er betaald moet worden zal daar ook werk van gemaakt worden. “Want wij willen het volk beschermen”, aldus de president.

Wijzend op het gevaar van Covid-19 sprak de regeringsleider zijn ongenoegen uit over de recente protestdemonstratie, waarbij de Covid-19-maatregelen overboord werden gegooid. “We moeten ook rekening houden met de Covid-19-situatie. Er bestaat geen medicijn tegen Covid-19. We zien de lange lijsten van mensen die doodgaan en lijsten van mensen die ziek worden en toch nemen we risico’s om elkaar te besmetten door te demonstreren.”

President Santokhi zegt dat niemand komt aan het recht van demonstratie en betoging, maar benadrukt dat de volksgezondheid in gevaar is. Hij vroeg zich af waar de verantwoordelijkheid van de burger en organisaties is, om mee te helpen de volksgezondheid te beschermen door de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Het staatshoofd waarschuwde op basis van het gedrag vertoond, voor verergering van de derde golf en dat er misschien een vierde golf op komst is.

Volgens hem zal de regering blijven oproepen om het land te beschermen tegen verdere besmetting en verspreiding van het virus. “Laat je vaccineren”, herhaalde de president. Hij benadrukte dat er een goed programma wordt opgesteld om gemiddeld 4000-5000 mensen te vaccineren. Het streven is voor eind dit jaar 75% van de bevolking gevaccineerd te hebben zodat er beleid kan worden ontwikkeld en tot normalisatie kan worden overgegaan. Er komen vaccins uit Nederland, de Chinese regering heeft een grand van 100.000 stuks toegezegd, aan Rusland is ook een aanvraag voor het goedgekeurde Sputnik en ook op Cuba is een beroep gedaan. President Santokhi zegt dat er zowel voor en na de verkiezing brede consultaties zijn geweest over Covid-19.