Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi: “We moeten investeringen en handel  naar een hoger niveau tillen”

President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens zijn werkbezoek in buurland Guyana de lancering van de Suriname-Guyana Chamber of Commerce (SGCC) bijgewoond. Het staatshoofd heeft in zijn toespraak aangegeven dat Suriname en Guyana investeringen en handel naar een hoger niveau moeten tillen. “Er zijn grote kansen voor intensieve en verhoogde samenwerking tussen het bedrijfsleven van beide landen”, sprak de president. De launch heeft plaatsgevonden op zaterdag 24 februari 2024 in het Pegasus Hotel. Naast de ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Stanley Raghoebarsingh  van Financiën en Planning, waren ook leden van de SGCC, corps diplomatique en ondernemers uit Guyana en Suriname aanwezig.

President Santokhi was ingenomen met de lancering van de Chamber. Hij ging in zijn toespraak in op de vele voordelen voor beide landen. De relatie zal bevorderd  worden als beide regeringen bereid zijn om het zakendoen tussen de twee landen te vergemakkelijken op het gebied van douaneprocedures; investeringsfaciliteiten; vergunningen; migratievereisten; certificeringen, enz. “Het wegnemen van barrières is in CARICOM één doel, maar het wegnemen van handels- en investeringsbelemmeringen tussen buurlanden is een must”, aldus de president.

Het staatshoofd gaf verder aan dat het bouwen van de brug over de  Corantijnrivier de export, de economische activiteiten, de handel en het toerisme veder zal bevorderen. Hij noemde ook de strategische discussies over samenwerking op het gebied van olie en gas, verbindingen binnen de regio, met Noord-Brazilië, zullen nieuwe markten en investeringsmogelijkheden openen en de samenwerking met Caribische landen, zoals Trinidad en Tobago, zal ook inkomsten genereren. “Het bedrijfsleven in onze samenleving speelt ongetwijfeld een essentiële rol bij het opbouwen van transparante, veerkrachtige en duurzame economieën,” benadrukte president Santokhi.

Evenwel gaf de voorzitter van de SGCC, Vishnu Doerga, aan dat beide landen moeten samenwerken om de handel verder te ontwikkelen. Verder gaf hij aan dat de SGCC continu zal blijven werken aan het versterken van de economische banden tussen Suriname en Guyana, om zo de welvaart en ontwikkeling van beide landen te bevorderen. Derrick Klaverweide- Ondervoorzitter Suriname -Guyana Chamber of Commerce en Commercieel directeur Optiek Ninon, is ook de mening toegedaan dat door samen te werken ondernemers aan beide kanten veel voordelen zullen halen. Hij riep de ondernemers op om te investeren.