Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi: “Wateroverlast Matawaigebied wordt duurzaam aangepakt”

De problematiek van wateroverlast in het Matawaigebied wordt duurzaam aangepakt. Dit laat president Chandrikapersad Santokhi optekenen na zijn werkbezoek aan dit deel van Suriname in het ressort Boven-Saramacca. Daarbij is er een vervolgbezoek afgelegd aan het dorp Pusugrunu en omstreken, waar de regeringsleider in gesprek is gegaan met het traditioneel gezag. Vanuit regeringszijde zijn er oplossingsmodellen gepresenteerd voor tal van problemen waarmee de lokale bewoners te kampen hebben. Een hiervan is de meest recente wateroverlast, waarbij vele landbouwgronden van de bewoners onder zijn gelopen.

Het staatshoofd achtte het van cruciaal belang zich te oriënteren in het gebied, om zodoende een beeld te krijgen van de schade. “Ik heb samen met granman Lesley Valentijn heel wat dorpen bezocht. Ik zag verlaten dorpen en ik zag grote dorpen met slechts twintig mensen.” President Santokhi merkt op dat wanneer de problematiek van wateroverlast structureel gaat worden, men gaat beslissen om weg te trekken uit de gebieden. Tijdens een krutu en ook in een bilateraal gesprek met de granman en zijn kabinet, is erkend dat men bereid is naar hoger gelegen gebieden te gaan.

De regeringsleider toont zich bijzonder verrast hiermee. “In eerste instantie dacht ik dat dit een moeizame discussie zou zijn, maar hier is men er ready voor. De mensen willen alleen ondersteuning om de gebieden te ontbossen en in te richten. We gaan een plan maken om dit duurzaam aan te pakken”, aldus de president. Om diverse vraagstukken op te lossen zal er volgens hem een goede samenwerking moeten zijn tussen de regering, de dorpsgemeenschappen in het Matawaigebied en ondernemers die actief zijn in Boven-Saramacca.