Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi: “Volk heeft recht op elektriciteit”

President Chandrikapersad Santokhi is de mening toegedaan dat het volk van Suriname recht heeft op elektriciteit. Het beleid van de regering is er dan ook op gericht via de diverse alternatieven zoals brandstof, waterkracht en zonne-energie de gemeenschap tegemoet te komen. Dit zei het staatshoofd bij de ingebruikname van het elektriciteitsnet van Moengotapoe en omgeving in het district Marowijne. Dit gebeurde op zaterdag 19 december 2020.

Met een druk op de knop hebben vanaf vandaag ruim 200 huishoudens de beschikking over 1×24 uur elektriciteit. De president zei blij te zijn dat dit gedeelte van Marowijne ook mag genieten van de energievoorziening. Er is een project in voorbereiding met India waarbij 20.000 huishoudens in het binnenland voorzien zullen worden van zonne-energie. De regering Santokhi/Brunswijk zal de komende week een agenda presenteren van projecten die binnen een tijdsbestek van twee jaar afgerond moeten zijn. Vanaf maart 2021 zal er een aanvang hiermee gemaakt worden. Een van de belangrijke zaken volgens het staatshoofd is het in gebruik nemen van een middelbare school in het district Marowijne in oktober 2021.

President Santokhi zegt met vice-president Ronnie Brunswijk van gedachten te hebben gewisseld over het elektriciteits- en waterprobleem van Commewijne en Marowijne. Afgesproken is dat binnen een jaar deze twee districten van deze eerdergenoemde problemen verlost moeten zijn. Het staatshoofd feliciteerde alle actoren met dit bereikte resultaat voor Moengotapoe en omgeving. Het hebben van 1×24 uur elektriciteit betekent dat er vooruitgang zal komen voor het gebied. Vooral de schoolkinderen zullen hiervan profijt hebben. Het gebied zal investeerders aantrekken waardoor er banen geschapen worden.

Vice-president Ronnie Brunswijk die ook het woord voerde, stelde dat de regering niet alleen praat maar ook handelt. Namens de gemeenschap van Moengotapoe bedankte de vp de president voor diens inzet en ondersteuning om dit mogelijk te maken voor het gebied. “Deze regering wacht niet op het laatste moment om kort voor de verkiezingen projecten uit te voeren. Vanaf haar aantreden vijf maanden geleden heeft ze niet stilgezeten en is er al heel wat uitgevoerd,” aldus de vicepresident.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) memoreerde dat in augustus van dit jaar tijdens een werkbezoek de plaatselijke bevolking het elektriciteitsvraagstuk al had aangekaart. Nu is het met inzet van diverse actoren gelukt om voor het eind van het jaar de bevolking te geven waarop ze recht heeft. Surinamers waar ze ook woonachtig zijn hebben recht op 1×24 uur stroom. De bewindsman gaf aan, dat energievoorziening voor het binnenland een grote uitdaging is. Momenteel is de overheid bezig defecte generatoren te repareren. Dorpen krijgen nu meer brandstof en een aantal dorpen wordt voorzien van hernieuwbare energie.

Er werden ook drie wasmachines en drie ijskasten verloot onder de bewoners. Deze huishoudelijke apparaten zijn beschikbaar gesteld door vice-president Ronnie Brunswijk.