Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi terug in Suriname na succesvol werkbezoek

President Chandrikapersad Santokhi is na een succesvol werkbezoek aan Barbados, op vrijdag 2 september 2022 wederom voet op Surinaamse bodem gezet. De regeringsleider heeft op het voornoemde eiland een omvangrijk schema afgewerkt. Behalve het bijwonen van het Afri-Caribbean Trade and Investment Forum heeft president Santokhi ook bilaterale gesprekken gevoerd met verschillende functionarissen. Zo is er een importante ontmoeting geweest met Pamela Coke-Hamilton, executive director van het International Trade Center (ITC), een dochterorganisatie van de Verenigde Naties (VN). Tijdens het gesprek heeft de president de ITC-functionaris geïnformeerd over een aantal projecten waarmee Suriname de afgelopen jaren succes heeft bereikt. Ook heeft het Surinaamse staatshoofd om ondersteuning gevraagd bij projecten die voor Suriname nieuw zijn. Coke-Hamilton geeft aan beschikbaar te zijn voor Suriname voor ondersteuning op verschillende gebieden en kijkt uit naar verdere gesprekken met diverse organisaties en personen tijdens haar bezoek.

President Santokhi heeft tijdens het forum als voorzitter van de Caricom, investeerders uit Afrika en het Caribisch gebied uitgenodigd om te handelen en gebruik te maken van de kansen die voorhanden zijn. “Laten we strategische partners worden en ervoor zorgen dat financiële stromen naar onze respectieve gebieden worden geleid. We moeten, om effectieve en functionele gezamenlijke investerings- en handelskaders te creëren, dit proces faciliteren en sturen”, aldus het staatshoofd. De president heeft tijdens het multilaterale forum aangegeven dat het nu tijd is om verder te gaan dan solidariteit en verwantschap. De Caricom-voorzitter heeft opgemerkt dat Afrikaanse landen nodig zijn om te investeren in het Caribisch gebied en om partnerschappen aan te gaan met Caribische bedrijven.

Op de eerste dag van het African Caribbean Trade & Investment Forum heeft de Afreximbank aangekondigd van plan te zijn in de toekomst de Caribbean Exim Bank op te zetten. De Afreximbank is de belangrijkste multilaterale financiële instelling in Afrika. De handelsbank die in Cairo, Egypte, gevestigd is, levert financiële diensten aan 50 Afrikaanse landen. De financiële instelling is bereid om 700 miljoen dollars te investeren in de Caribische regio, zodra er een regionaal kantoor geopend is. Dit gebeurt vooruitlopend op de opening van de Caribbean Exim Bank. President Santokhi heeft namens de Carciom-landen zijn handtekening geplaatst onder een partnership agreement met de Afreximbank.