Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi participeert in 13de Spoed Vergadering van CARICOM-leiders

President Chandrikapersad Santokhi heeft geparticipeerd aan de dertiende Spoed Vergadering van CARICOM-leiders. Op 12 januari 2021 heeft, onder leiding van de huidige CARICOM Voorzitter, de Premier van Trinidad en Tobago, de 13de Speciale Spoedvergadering van de Regeringsleiders van de Caribische Gemeenschap (CARICOM) via video conferentie, plaatsgevonden.

Tijdens deze vergadering hebben de regionale leiders ondermeer van gedachten gewisseld over de impact van de COVID-19 pandemie op de kwetsbare economieën van de lid landen. Voorts is besproken op welke wijze gezamenlijke strategieën kunnen worden uitgewerkt om de financieel-economische crisis het hoofd te kunnen bieden.

Hierbij is ruime aandacht besteed aan de voorstellen van het Internationale Monetair Fonds om middels monetaire en fiscale maatregelen tot een gezondmaking van de economie over te gaan, waarbij de Wereldbank en de IDB bereid zouden zijn ontwikkelingsfinanciering te verschaffen. Gesprekken met het IMF zullen bilateraal of in collectief verband ondernomen kunnen worden.

Een ander belangrijk onderwerp tijdens de deliberaties betrof de kwestie van de beschikbaarheid en kostprijs van het vaccin tegen COVID-19. Door de regionale gezondheidsorganisatie (CARPHA) is een korte uiteenzetting gegeven van de status van inmiddels door de WHO goedgekeurde vaccins en anderen die thans in de pijplijn zijn. Bezorgdheid is geuit over de tijdige beschikbaarheid van vaccins in voldoende hoeveelheden ten behoeve van de Caribische lidstaten.

Voorts heeft de vergadering middels een Verklaring solidariteit betuigd aan Guyana, naar aanleiding van de agressie van Venezuela en de aantasting van de soevereiniteit en territoriale integriteit van het CARICOM lid land.

Eveneens is de vergadering het eens geworden voor wat betreft het uitkomen met een Verklaring, waarbij de plaatsing van het Caribisch eiland Cuba op de lijst van landen die terrorisme promoten, categorisch wordt afgewezen.

President Chandrikapersad Santokhi, bijgestaan door de ministers van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin en Financiën en Planning Armand Achaibersing, hebben deelgenomen aan deze CARICOM-topontmoeting.

De vergadering is begonnen als een plenaire sessie en voortgezet in besloten zetting (caucus).