Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi: “Onzekerheid moet plaatsmaken voor betere toekomst”

Onzekerheid beinvloedt en ontregelt ons leven. Het is daarom van belang te luisteren naar de stem van onze Schepper. Dit is hetgeen wat president Chandrikapersad Santokhi ook doet. Door naar die stem te luisteren is het de regering gelukt de financiële crisis onder controle te krijgen, schulden te herschikken en steun te ontvangen van internationale financiële instellingen. “We gaan een betere toekomst creëren voor onze kindskinderen”, sprak het staatshoofd op woensdag 6 april tijdens een bezoek aan de Shri Radha Krishna Mandir op Blauwgrond.

Het bezoek stond in het teken van de Navrati-viering waarbij hindoes gedurende negen dagen en nachten vasten en daarbij de godin Durga Maa centraal stellen. President Santokhi bleef tijdens zijn toespraak stilstaan bij de onzekerheid in het leven. Hij zegt dat er in het leven problemen kunnen voorkomen, die maken dat de mens onzeker wordt. “Onzekerheid is iets dat jouw leven beinvloedt, het kan het leven ontregelen en onzekerheid is er bij eenieder”, aldus het staatshoofd, dat stelde dat ook wereldleiders hiermee te maken krijgen. Zij worden onzeker bij het nemen van beslissingen en er kan daardoor irritatie ontstaan. Volgens de president is er momenteel onzekerheid over wat er in de wereld gebeurt en wat er met “ons” zal gebeuren.

Het staatshoofd meent dat onzekerheid te maken heeft met het diepe binnenste: de ziel oftewel de atma. Hij zegt dat er verandering in onzekerheid gebracht kan worden door vast te houden aan een anker, zoals ook een kapitein dat met zijn boot doet wanneer het weer stormachtig is. Dat anker is volgens president Santokhi de stem van de Schepper. Die stem is ook tijdens het vieren van Navrati heel sterk aanwezig als de oerkracht. Door ook naar die stem te luisteren is de regering erin geslaagd de financiële crisis onder controle te krijgen en schulden te herschikken. Er is steun van het IMF, de Wereldbank, de IDB en andere donoren. Hierdoor is de regering in staat terug te geven aan de samenleving en projecten uit te voeren.

Hij riep op negativiteit achterwege te laten en aspecten als goed leven, waarden en normen, goddelijk leven, dagelijks bidden en spiritueel leven na te streven. Volgens het staatshoofd wordt op deze manier een goede karma opgebouwd. “Er is dan geen ruimte voor negativiteit of elkaar uitschelden, neerhalen, beledigen.” President Santokhi voegde eraan toe dat de vastenperiode er ook een is om al deze negatieve invloeden weg te werken. Hij vroeg om bij het aanbidden van Durga Maa ook de vrouw centraal te stellen, aangezien de vrouwelijke oerkracht aanbeden wordt. De mannen werden  opgeroepen aandacht en respect te geven aan de vrouwen.