Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi ontvangt exemplaar “Op zoek naar Papa Koenders”

President Chandrikapersad Santokhi is de eer te beurt gevallen een exemplaar van het boek “Op zoek naar Papa Koenders” in ontvangst te nemen. Het boek is een werk aan de hand van Jules Rijssen, Andre Reeder en Roy Wijks. De laatstgenoemde verrichtte op zaterdag 2 april 2022 op het Kabinet van de President de overhandiging aan het staatshoofd.

“Op zoek naar Papa Koenders” beschrijft het leven, werk en activiteiten van Julius Gustaaf Arnout Koenders, leraar en voorvechter van het gebruik van Sranantongo. Verder geeft het boek een politiek-kritische duiding van het koloniaal onderwijs vanuit het oogpunt van Koenders. Daarnaast beschrijven de auteurs de gevolgen van de koloniale onderwijspolitiek voor de ontwikkeling van de persoonlijke en maatschappelijke identiteit van Surinamers, in het bijzonder de Afro-Surinamers.

Koenders staat bekend als voorvechter voor de waarde van Sranantongo door onder andere het uitgeven van het blad Foetoeboi. “Dit is een stukje belangrijke geschiedenis dat aan het licht moet worden gebracht. Dit boek is geschreven met het doel bekendheid te geven aan de bijzondere ideeën van Koenders”, stelt Wijks.