Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi ontvangt afvaardiging douane Nederland en ABC-eilanden

Vertegenwoordigers van de Nederlandse douane en de douanediensten van de ABC-eilanden hebben hun opwachting gemaakt bij president Chandrikapersad Santokhi. De functionarissen vertoefden in Suriname voor de viering van de Internationale Douanedag op 26 januari én de Internationale Douaneweek, die in dit kader plaatsvond. Het beleefdheidsbezoek aan het staatshoofd vond plaats op zondag 28 januari 2024 op het Kabinet van de President. Naast functionarissen van de Surinaamse douane, waren ook minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, en Robby Makka als voorzitter van het Diasporafonds en -Kapitaal, aanwezig.

Claudia Toet, directeur Belastingdienst Caribisch Nederland, benadrukte dat het douanevak van groot belang is voor zowel de eilanden als de overige staten. Volgens haar vervult de douane een cruciale rol als pijler van de economie. “Als douanes niet innen, dan betekent het dat er minder gedaan kan worden aan de ontwikkeling van landen, zowel op sociaal als economisch vlak.” De functionaris zegt dat douaniers elke dag gereed zijn voor hun taak. “Het is geen makkelijk vak; het is een waarbij medewerkers kennis moeten hebben van procedures en regels.” Ze merkte op dat de procedures en regels soms ook door partijen ondermijnd worden.

Directeur Toet noemde het een eer om in Suriname te mogen zijn. Volgens haar is er een stap gezet dat de douanekorpsen elkaar leren kennen. “Elkaar kennen is belangrijk, omdat zij gezamenlijk een vuist kunnen maken tegen de ondermijnende wereld van criminaliteit en verdovende middelen. Maar het is niet alleen die negatieve kant waar zij een vuist tegen kunnen maken; er is ook een positieve kant. In de organisaties is er veel kennis aanwezig. En als zij samen een stap kunnen zetten om die kennis te bundelen, kunnen zij hun medewerkers zich ook verder laten ontwikkelen.”

President Santokhi toonde zich ingenomen met het onderhoud. Hij stond onder meer stil bij het handhaven van wet- en regelgeving, de verdere versterking van instituten zoals de douane, Belastingdienst, politie en rechterlijke macht. Tenslotte feliciteerde het staatshoofd Charda Girwar en Marita Lautan-Wijnerman met hun officiële benoeming tot respectievelijk hoofd van de douane en directeur der Belastingen. President Santokhi had ook een dankwoord richting Makka voor diens inzet om de gasten nog voor hun vertrek een ontmoeting te laten hebben met het staatshoofd.