Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi ontmoet Zuid-Koreaanse Premier Han Duck-soo

President Chandrikpersad Santokhi heeft vandaag, 3 juli 2023 een ontmoeting gehad met de premier van Zuid-Korea Han Duck-soo. Dit gebeurde in de marge van de Caricom top, waaraan het staatshoofd participeert. President Santokhi benadrukte de historische band die Suriname met Korea onderhoudt. In het afgelopen halfjaar is de bilaterale samenwerking in een versnelling gekomen. Er zijn op hoog niveau uitwisselingen geweest tussen de twee regeringen. Reeds voor de Onafhankelijkheid hebben Surinamers hun bijdrage geleverd tijdens de Koreaanse Oorlog in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Premier Han Duck-soo, gaf aan dat de bijdrage van Suriname altijd herinnerd wordt. Volgens hem heeft de samenwerking tussen beide landen veel potentie voor uitbreiding en verdieping. Premier Duck-soo stelde ook aan dat Zuid-Korea uitkijkt naar het voorzitterschap van president Santokhi bij de Associatie van Caribische Staten (ACS) volgend jaar, om de relatie verder uit te wijden. Bij de ontmoeting waren minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Surinames Caricom-ambassadeur Chairmè Haakmat-Konigferander ook aanwezig.

President Santokhi benadrukte dat Suriname open staat voor business. Suriname kan wijze lessen leren van het Koreaanse model van economische groei en opbouw. Hij gaf aan dat de Surinaamse hulpbronnen zoals bauxiet, goud, olie en gas lucratieve sectoren zijn om in te investeren. Suriname verwelkomt de samenwerking met landen als Zuid-Korea, die ervaring en expertise hebben in het ontwikkelen van diverse sectoren en duurzame ontwikkelingsprojecten. President Santokhi gaf ook aan dat Suriname veel te bieden heeft op het vlak van Agro-cultuur en visserij en hij sprak de hoop uit dat Koreaanse bedrijven in Suriname zullen willen investeren. Ten slotte spraken beide delegaties de intentie uit om spoedig een samenwerkingsovereenkomst te tekenen. Premier Duck-soo nodigde president Santokhi uit om Zuid-Korea te bezoeken en de samenwerking verder gestalte te geven.