Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi: “Nalatenschap oorlogsslachtoffers zal voor altijd levendig blijven”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Suriname een cruciale rol, voornamelijk door het leveren van bauxiet aan de Amerikanen. Bovendien hebben honderden Surinaamse militairen actief deelgenomen aan deze wereldwijde strijd, onder de vlag van Nederland. Op 4 mei 2024 heeft president Chandrikapersad Santokhi een krans gelegd bij het ‘Monument Surinaamse Gevallenen van de Tweede Wereldoorlog’ aan de Waterkant. Het staatshoofd benadrukte de bijdrage van de helden 79 jaar geleden aan de achtjarige wereldoorlog.

Minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie, Nederlandse ambassadeur Walter Oostelbos, bevelhebber Werner Kioe A Sen van het Nationaal Leger, en voormalig secretaris Wilfred van Gom van de Federatie van Oud-Strijders waren ook aanwezig tijdens de herdenkingsceremonie. Zij legden ook kransen naast het staatshoofd. De regeringsleider prees de heldhaftigheid en vastberadenheid van de gesneuvelde militairen. “Hun nalatenschap zal voor altijd levendig blijven in de harten van het Surinaamse volk.”

President Santokhi merkte verder op dat vrede, veiligheid en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn, maar dat er voor gestreden moet worden. “Daarvoor is gestreden en daarom zullen wij die ook blijven verdedigen”, gaf hij aan. Hoewel Suriname niet werd aangevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog, was het land vanwege de koloniale band met Nederland wel betrokken bij de oorlog. De zesjarige oorlog resulteerde in het tragische verlies van vele Surinamers die meevochten. Naast Van Gom was ook August Hermelijn aanwezig als een van de overlevende strijders. Hun aanwezigheid onderstreepte de historische waarde van het moment en herinnerde ons krachtig aan de offers die zijn gebracht voor vrijheid en rechtvaardigheid.