Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi maakt opwachting bij koning Alexander en premier Rutte

  President Chandrikapersad Santokhi heeft op woensdag 8 september 2021 zijn opwachting gemaakt bij de Nederlandse koning Willem-Alexander. Het Surinaamse staatshoofd dat voor een werkbezoek in Nederland vertoeft, werd op Paleis Noordeinde door de koning ontvangen. De president had daarna ook een ontmoeting met minister-president Mark Rutte. De ontmoeting tussen de Surinaamse regeringsleider en de Nederlandse koning en premier mag als een historisch moment gelden, omdat er langer dan tien jaar geen officieel bezoek van een Surinaamse regering is geweest. Bij het aantreden van de huidige regering werden op basis van reciprociteit weer ambassadeurs in beide landen benoemd, waarbij Surinames vertegenwoordiger Rajendre Khargi werk heeft gemaakt van het bezoek van president Santokhi aan Nederland.

Na de ontmoeting met koning Willem-Alexander en premier Rutte vonden er ook andere plichtplegingen plaats, vanwege de aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders van andere landen. President Santokhi had de ontmoeting met premier Rutte op het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken in aanwezigheid van de Nederlandse minister van dit departement, Sigrid Kaag, en Surinames minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Albert Ramdin. Er vond een ondertekening plaats van twee documenten, waaronder een schenkingsdocument tussen Suriname en Nederland, inzake beschermingsmiddelen en Covid-19 testen. Deze ondertekening en overhandiging geschiedde tussen de Volksgezondheidsministers Hugo De Jonge en Amar Ramadhin.

Op het gebied van Justitie en Politie zal ook een project beklonken worden inzake reklassering. Verder hebben de aanwezige Surinaamse ministers intussen gesprekken gevoerd met hun Nederlandse counterparts. Hierbij dient vermeld te worden dat de Nederlandse regering wel demissionair is, maar dat op het stuk van buitenlandse politiek dit niet het geval is, waardoor afspraken met de Staat Suriname een zekere validiteit hebben.