Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi legt bij afsluiting Ramadan nadruk op wederzijds respect

President Chandrikapersad Santokhi heeft bij de afsluiting van de vastenmaand van de moslims de nadruk gelegd op het wederzijdse respect en begrip. Het staatshoofd heeft in het kader van Ied-ul-Fitre – wat het einde van de Ramadan markeert – samen met first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry een bezoek gebracht aan de Ahmadiyya Anjuman Isha’at Islam moskee van de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV). Het staatshoofd riep op maandag 2 mei 2022 op tot gebed voor Suriname en wederzijds begrip voor de verschillende geloofsovertuigingen. Gezamenlijk bidden en elkaars geloof uitleggen, leiden volgens hem tot meer begrip en wederzijds respect.

Het Ied-gebed ter afsluiting van de Ramadan werd ook bijgewoond door leden van de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS), waaronder Atmanand Ramcharan van de Arya Dewaker en pater Esteban Kross, die namens de Rooms-Katholieke kerk, monseigneur Karel Choennie vertegenwoordigde.

Het was de eerste keer dat een staatshoofd én presidentsvrouw op Ied-ul-Fitre de dankdienst in de SIV-moskee bezochten. SIV-voorzitter Robbert Bipat toonde zich zeer ingenomen met het bezoek. Hij bleef stilstaan bij de vrijheid van godsdienst in Suriname en noemde dit een door God gegeven geschenk, dat gekoesterd moet worden. President Santokhi dankte de Almachtige dat de bijeenkomst – nu de covidsituatie onder controle is – weer normaal in de moskee kan plaatsvinden. “Met gebed zullen we verder werken aan de stabiliteit van ons land, zoals ons volkslied zegt ‘Wi mus’ seti kondre bun’”, sprak het staatshoofd.

Pater Kross noemde de vastentijd een goede periode om te evalueren of men leeft naar de waarden en normen van het geloof alsook solidariteit toont met degenen die hongerlijden. “Wanneer iedereen beseft dat gebed op de eerste plaats hoort, dan zou er niet zoveel oorlog en leed zijn”, voegde Ramcharan eraan toe.