Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi informeert parlement inzake verkoop Rosebel Goldmines

President Chandrikapersad Santokhi heeft De Nationale Assemblee (DNA) geïnformeerd inzake de verkoop van de Rosebel Goldmines N.V. Het staatshoofd stond in zijn spreekbeurt bij de Algemene Politieke Beschouwing (APB) stil bij deze ontwikkeling. Hij noemt het begrijpelijk dat de verkoop van de aandelen van IAMGOLD in de Rosebel Gold Mines NV veel aandacht heeft getrokken en terecht vele vragen heeft opgeroepen.

“Ofschoon wel het hier gaat om een commerciële transactie heeft de voorgenomen verkoop de onverdeelde aandacht van de regering”, aldus de president. Hij merkt op dat de extractieve industrie in Suriname een strategische industrie is, zowel in termen van de bijdrage aan de deviezengeneratie, met ongeveer 75% van het totaal alsook vanwege de gecreëerde werkgelegenheid.

Het staatshoofd zegt dat deze noodzakelijke informatie inmiddels beschikbaar is gesteld aan de regering. Een team van ministers en de directie van Staatsolie, zijn belast met de gesprekken, analyse en het uitbrengen van een weloverwogen advies aan de regering. Er zal een diepgaande due diligence, worden uitgevoerd, waarbij aandacht zal worden besteed aan de financieel-economische aspecten, met name het investeringsschema en de garanties voor continuïteit van productie en behoud van werkgelegenheid. Hiernaast wordt ook specifiek gekeken naar het sociaal-maatschappelijk gedrag en intenties van de beoogde koper, haar beleid en performance met betrekking tot veiligheidsaspecten, technologie, milieu, reclamatie en andere relevante aspecten van bedrijfsvoering.

Volgens president Santokhi heeft de regering de mogelijkheid om op basis van de gesloten Mineralen Overeenkomst met IAMGOLD, niet alleen diepgaande gesprekken aan te gaan en zekerheden veilig te stellen maar, ook om indien daartoe redelijke redenen voor bestaan, al dan niet toestemming voor de verkoop te verlenen. De Nationale Assemblee alsook het publiek zal volgens president Santokhi gedurende het proces op de hoogte gehouden worden. Het staatshoofd toont zich ingenomen met het initiatief van het college om een speciale commissie ter zake te benoemen. Het eerste gesprek met deze commissie heeft inmiddels plaatsgevonden.