Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi hoopvol over overwinning huidige pandemieën

Tijdens een virtuele conferentie georganiseerd door het World Forum for Ethics in Business met als thema: “Veranderende paradigma’s in een pandemische wereld: hoe kan ik vertrouwen herwinnen?” heeft president Chandrikapersad Santokhi zijn visie gedeeld over de Surinaamse situatie. Hij heeft tijdens zijn betoog aangegeven dat alleen door samenwerking en solidariteit de huidige pandemieën te overwinnen zijn.

Ook ministers Krishna Mathoera van Defensie en Amar Ramadhin van Volksgezondheid hebben geparticipeerd aan de conferentie, met een kijkerspubliek via social media van twee miljoen kijkers verspreid over 100 landen.

De president startte zijn speech door aan te geven dat het een voortdurende globale campagne is om een eerlijke en gezonde wereld op te bouwen. Dit kan alleen door mensen bij elkaar te brengen en door samenwerking een betere, voorspoedige , veiligere en gezondere samenleving te bewerkstelligen.

Het staatshoofd haalde verder aan dat het de grootste drijfveer is van zijn regering om Suriname op te tillen, vanuit de neerwaartse spiraal van de economische crisis, armoede en de covid-19-pandemie. Ook benadrukte hij dat de Covid-19-vaccins wereldwijd beschikbaar moeten blijven voor ontwikkelingslanden en niet alleen voor de rijke landen.

Bij het ontwikkelen van een actieplan voor het elimineren van ongelijkheden met betrekking tot de gezondheidszorg is het belangrijk te letten op de culturele diversiteit van naties als Suriname. Bestaande ongelijkheden globaal en regionaal, mogen in het ‘Nieuwe Normaal’ geen scheiding en afstand brengen.

“Ik ben ervan overtuigd dat transparantie en betrouwbaarheid ervoor zal zorgen dat we deze uitdagingen voor het volk kunnen oplossen”, betoogde de president verder. Het staatshoofd benadrukte ook dat internationale financieringsinstituten onvoldoende financiële assistentie hebben geboden om de financiële wereldcrises die Covid-19 veroorzaakt heeft op te vangen.

Voor Suriname is de focus tijdens de campagne: virusverspreiding beheersen en vaccineren. Een uitdaging daarbij is het beheersen van de misinformatie die vooral via social mediakanalen verspreid wordt. Deze ‘misinformatie pandemie’ moet ook aangepakt worden.

Het staatshoofd gaf verder aan dat de pandemie ook nieuwe kansen gecreëerd heeft op het gebied van: meer virtuele meetings in plaats van fysiek, sterkere families die samenbidden, gezondere levensstijlen aanhouden en vooral de invoering van afstandsonderwijs die nu de veiligste en logische oplossing is. Afsluitend bedankte de president de Republiek India voor de solidariteit in het delen van hun vaccins met Suriname.