Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President santokhi geeft verslag oriëntatiereis boven-suriname

Als onderdeel van zijn oriëntatiebezoek van de door wateroverlast getroffen gebieden, heeft president Chandrikapersad Santokhi een bezoek gebracht aan Pusugrunu. Deze werd gevolgd door een vlucht over het stuwmeer. Aanvankelijk zou een bezoek aan Asidonhopo en Langatabiki ook deel zijn van de oriëntatiereis. Echter werd dit door weersomstandigheden afgelast. President Santokhi gaf hierover bij zijn terugkomst op vliegveld Zorg en Hoop een verslag op 20 maart 2022.

Het staatshoofd werd goed ontvangen en nam deel aan een krutu met graman Lesly Valentijn van Pusugrunu. De noden van het gebied kwamen ter sprake. Vanuit regeringszijde wordt er meteen actie ondernomen om te voorzien in de meest urgente behoeften. De regering zal gelijk inkomen met voeding, verbruiksgoederen en medicamenten. “Onze eerste prioriteit is om de mensen van medicijn te voorzien; door het vervuild drinkwater zijn er veel gevallen van diarree”, stelt de president. Granman Valentijn heeft het staatshoofd officieel uitgenodigd voor een andere krutu daar hij over tal van problemen rond zijn gebied wenst te praten. De president is van plan over twee weken met een delegatie de granman te spreken.

De dorpen aan het noorden van het stuwmeer worden gemonitord om wateroverlast in die gebieden te voorkomen. Het waterpeil van het meer is hoog en valt nog net binnen de werkhoogte. Er wordt gewerkt om van de gelegenheid gebruik te maken extra energy te opwekken. Het is zaak te evalueren waar het veiliger de zonnepanelen neer te leggen, zodat deze niet onder water komen te liggen. De wateroverlast lijkt een jaarlijks terugkerend fenomeen te worden. Het is de bedoeling preventief beleid te creëren.