Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi: ‘Excuses slavernijverleden niet alleen een bilaterale aangelegenheid’

President Chandrikapersad Santokhi heeft in een gedachtewisseling met de Nederlandse vicepremier Sigrid Kaag over het slavernijverleden aangegeven dat het voornemen van het land aan de Noordzee om excuses aan te bieden niet alleen een bilaterale aangelegenheid is. “Als Caricom-voorzitter ben ik benaderd omtrent het voornemen van Nederland, waarmee ik wil aangeven, dat het niet alleen een bilaterale aangelegenheid is, maar ook internationaal aandacht trekt”, aldus het staatshoofd.

Het staatshoofd heeft vicepremier Kaag geïnformeerd dat naast de nationale discussie en zienswijzen Suriname ook onderdeel is van een langdurige en intensieve discussie in de Caribische Gemeenschap. “Binnen de Caricom worden er gemeenschappelijke besluiten genomen ten aanzien van inhoud en aanpak. Ik heb gemeend deze zienswijzen met u delen, zodat uw bezoek niet alleen een is van informatie verstrekken, maar ook van informatie meenemen voor wat betreft de Surinaamse perspectieven”, luidt de verduidelijking van president Santokhi. De regeringsleider heeft verder aangeven dat er breed overleg is gevoerd over het vraagstuk. “Er is een brede consensus in de regering en het parlement voor de huidige strandpunt met betrekking tot het ontvangen van excuses door Nederland voor het slavernijverleden.”

Vicepremier Kaag heeft aangegeven dat het aanbieden van excuses een betekenismoment moet zijn, gelet op al het leed van het verleden, de pijn en de doorverwerking die het heeft gehad op de nazaten overal ter wereld. Zij heeft verder gezegd dat er een aantal goede afspraken zijn gemaakt met president Chandrikapersad Santokhi om invulling te geven op hele lang termijn , niet alleen in aanloop naar het herdenkingsjaar van 1 juli 2023-2024.“Er zijn verder afspraken gemaakt om die betrokkenheid op alle niveaus vorm te blijven geven zodat er eendrachtig uitvoering zal worden gegeven aan de adviezen van de dialoog op het slavernijverleden”, aldus vicepremier Kaag.