Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi en vicepresident Brunswijk wensen elkaar succes

“Succes vicepresident” en “Goede reis en een behouden aankomst”. Met deze woorden wensten president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk elkaar succes voor respectievelijk het werkbezoek van het staatshoofd aan Nederland en de waarneming van de vicepresident als staatshoofd van de Republiek Suriname. President Santokhi vertrok op zondag 5 september 2021 voor een werkbezoek naar Nederland en heeft in dit kader samen met de vicepresident het protocol van overdracht getekend op de Johan Adolf Pengel International Airport.

Vicepresident Brunswijk neemt in de periode van afwezigheid van de president in zijn hoedanigheid waar als president en wel krachtens artikel 98 lid c van de Grondwet van de Republiek Suriname. De proclamatie betreffende de waarneming van het ambt van president van de Republiek Suriname werd voorgelezen door mr. Adjaykoemar Moensi, directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden van het Kabinet van de President.

Deze luidde als volgt: “De vicepresident van de Republiek Suriname brengt ter algemene kennis dat de president van de Republiek Suriname Z.E. Chandrikapersad Santokhi op zondag 5 september 2021 naar het buitenland is vertrokken en voor korte tijd afwezig zal zijn en dat in verband daarmede ondergetekende in zijn hoedanigheid van de vicepresident van de Republiek Suriname krachtens artikel 98 C van de Grondwet van de Republiek Suriname tijdens de afwezigheid van de president van de Republiek Suriname binnen het grondgebied van de Republiek Suriname het ambt van de president zal waarnemen.”

Voordat de twee regeringsfunctionarissen elkaar succes wensten, gaf president Santokhi aan dat er voorafgaand aan dit moment overleg is geweest over lopende zaken. “Voor de rest hebben we een goede afstemming. Het is niet de eerste keer en we hebben vanuit het land van bestemming elke dag contact,” aldus het staatshoofd. Het is de derde keer sedert aantreden van de regering in juli 2020 dat vicepresident Brunswijk waarneemt als staatshoofd. Eerder gebeurde dat in augustus 2020 toen president Santokhi de inauguratie van zijn Guyanese ambtgenoot Mohamed Irfaan Ali bijwoonde. Vorige maand fungeerde de vp wederom als waarnemend president, vanwege het werkbezoek van de president aan Guyana.