Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi beëdigt Roy Chitani tot plaatsvervangend lid Constitutioneel Hof

Mr. Roy Chitani is door president Chandrikapersad Santokhi beëdigd tot plaatsvervangend lid van het Constitutioneel Hof. De plechtigheid heeft plaatsgevonden op vrijdag 30 april 2021 op het Kabinet van de President.

President Santokhi heeft benadrukt dat het Constitutioneel Hof een grondwettelijk en onafhankelijk orgaan is, dat binnen het constitutioneel bestel twee taken heeft: Het toetsen van wetten aan de inhoud van de grondwet en internationale verdragen en het beoordelen van de verenigbaarheid van besluiten van overheidsorganen met in de Grondwet genoemde persoonlijke grondrechten. “Het Hof is er ook voor de bescherming van minderheden in de samenleving, zodat de wetgevende macht samen met de regering geen mensenrechten kan schenden. Het Hof is niet van wetgevende aard, maar ook niet van rechtsprekende aard”, aldus het staatshoofd. De regeringsleider accentueert dat het Constitutioneel Hof een onafhankelijk toetsingsorgaan is dat zich zodanig met wetgeving noch rechtspraak inlaat.

Het staatshoofd geeft aan dat de werkzaamheden van het Hof een hoge mate van integriteit eisen, maar ook een behoorlijke dosis aan juridische kennis en ervaring. Mr. Chitani is voorgedragen door De Nationale Assemblee, als het hoogste college van staat, om de functie van plaatsvervangend lid te vervullen. President Santokhi heeft zijn felicitaties uitgebracht aan niet alleen het nieuwbakken plaatsvervangend lid, maar ook aan het Hof als collectief.