Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi beëdigt ambassadeurs voor Marokko en Indonesië

Reita Sahieda Joemrati en Erick Rahmat Moertabat zullen Suriname vertegenwoordigen in respectievelijk het Koninkrijk Marokko en Republiek Indonesië. Beide diplomaten zijn op 17 oktober 2022 beëdigd tot buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van de Republiek Suriname. Het staatshoofd benadrukte in zijn toespraak dat de ambassadeurs diplomatie moeten uitvoeren die betrouwbaar, voorspelbaar en innovatief zijn, maar bovenal bijdragen aan het verwezenlijken van nationale doelen.

Het is voor Suriname van groot belang dat de inzichten van de regering met betrekking tot regionale en mondiale vraagstukken, op de juiste wijze worden geëntameerd. Deze zijn gerelateerd aan de ontwikkeling van ons land. De dreigingen voor de mondiale vrede en veiligheid, dwingen tot een nauwere samenwerking met gelijkgerichte landen.

Marokko en Suriname zijn in maart 2021 overgegaan tot de goedkeuring van de ‘Roadmap of Cooperation’ voor de periode 2021-2024. Dit om de positieve, dynamische relatie en de reeds bestaande banden tussen beide landen te stimuleren. Een hechtere samenwerking is cruciaal voor het bevorderen en faciliteren van toerisme, cultuur, onderwijs, landbouw, en het creëren van handels- en investeringsmogelijkheden. “Ik ben zeer vereerd dat het voorrecht aan mij is gegeven om de relatie met Marokko en Suriname verder te verheffen en om uitvoering te geven aan de bestaande Roadmap”, zegt ambassadeur Joemrati.

“Ik zal Suriname uitdragen als ’t land van mogelijkheden met zijn vele natuurlijke rijkdommen, flora, fauna en cultuur”, zei ambassadeur Erick Moertabat tijdens zijn toespraak. Hij voegde er verder aan toe te zullen werken om de bestaande economische, en sociaal-culturele betrekkingen tussen Suriname en Indonesië verder te verdiepen.

President Santokhi benadrukte dat multilateralisme en dialoog voor Suriname belangrijke handvatten blijven voor het aanpakken van conflicten alsook gezamenlijk te werken aan duurzame ontwikkeling. “Wij moeten onze stem nadrukkelijk laten horen, in deliberaties binnen regionale en internationale organisatie”.