Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President legt belang IMF overeenkomst uit

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) heeft president Chandrikapersad Santokhi het belang van de lening bij het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) voor Suriname uitgelegd. Deze overeenkomst met het IMF is belangrijk om een aantal redenen: in de eerste plaats natuurlijk de financiële ondersteuning van het IMF dat bestemd is voor het uitvoeren van het herstelprogramma. Deze ondersteuning zal 690 miljoen Amerikaanse dollar bedragen.
Maar er zijn meer redenen om met het IMF in zee te gaan. Doordat het IMF achter Suriname staat, gaan hierdoor de deuren open bij andere instituten, waaronder de Wereldbank, de Inter-American Development Bank (IDB) en andere instellingen, die Suriname kunnen bijstaan. Vanuit deze zogenaamde International Financial Institutions (IFI’s) verwachten wij tussen de 400 en 500 miljoen Amerikaanse dollar aan financiering. Daarnaast is met de ondersteuning van het IMF, Suriname in een veel sterkere positie om met de schuldeisers (met name Oppenheimer bondholders), te onderhandelen over schuldverlaging.
Ten aanzien van de stand van zaken voor wat betreft de internationale schuldeisers het volgende:
‘’Het aanbod van de haircut van 70% op de zogenaamde Oppenheimer bonds dat wij hebben gedaan; maar ook de herstructurering van de bilaterale schulden en de nationale schulden, zal worden aangepakt. Het aanbod dat de Regering heeft gedaan aan deze schuldeisers, wordt ondersteund door berekeningen gemaakt door Lazard en door het IMF. We zijn verder bezig met de lokale banken en de andere schuldeisers zoals de aannemers, om ook deze schulden te herstructureren. We maken daar goede vorderingen mee’’, aldus president Santokhi.
Als het gaat om de lokale schuldeisers, is men zich ervan bewust dat er aan de lokale banken geen ‘haircut’ gevraagd kan worden, omdat dat gaat leiden tot grote problemen in ons lokaal financieel systeem. Aan de lokale schuldeisers zal er dus geen haircut gevraagd worden.
‘’Wel zullen we zoveel mogelijk, de schulden herstructureren in termen van de rente en van de looptijd. Als we kijken naar de tijdslijn, dan willen we alle herstructureringen uiterlijk in de maand juli hebben afgerond. Er wordt dus keihard gewerkt om dit te halen’’ , aldus het staatshoofd.
Met het IMF-programma, en met de herstructurering van de schulden, zal de Surinaamse economie door de financiële ondersteuning van het IMF en van andere multilaterale instellingen, een fors bedrag ter beschikking krijgen, tegen zeer lage rentes en schappelijke voorwaarden. De combinatie van deze herstructurering en de financiële injectie, zal bijdragen tot het snel stabiliseren van de economie. De president verwacht, na jaren van negatieve groei, reeds in 2022, positieve groei te hebben.