Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Premier Rutte: “Suriname en Nederland gaan voor evenwichtige relatie”

Minister-president Mark Rutte heeft in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) benadrukt dat Nederland het heel belangrijk acht om de samenwerking met Suriname verder te intensiveren. “De beste manier om inhoud te geven aan de hernieuwde relatie is door te werken. Wij werken nu al samen op diverse terreinen en zullen de bestaande samenwerking verder uitbreiden”, aldus de Nederlandse regeringsleider op 12 september 2022.

De Nederlandse premier heeft geaccentueerd dat er geen samenwerkingsrelatie was met Suriname tijdens de politiek constellatie onder leiding van gewezen president Bouterse. “Dit heeft te maken met politiek principiële redenen. Sinds het aantreden van president Santokhi zijn de betrekkingen weer hersteld”. Hij merkt op dat beide landen voorstander zijn van een evenwichtige relatie. “Het gaat niet erom dat Nederland, Suriname de les moet voorlezen. Wij kunnen ook veel leren van Suriname”. De premier merkt op dat Suriname een land is met een enorme oppervlakte, hele vruchtbare bodem en een creatieve bevolking om snel oplossingen te bedenken.

Premier Rutte geeft aan dat hij niet van veel praten houdt, maar werken. “Dit merk ik ook bij president Santokhi. Het is belangrijk om over importante zaken te discussiëren en gewoon aan de slag te gaan om praktische dingen te bereiken”. De regeringsleider onderstreept dat het land aan de Noordzee zich sterk maakt om Suriname veel meer te ondersteunen op het gebied van gezondheidszorg.

Suriname maakt een bijzondere ontwikkeling mee op het gebied van olie-en gas. Premier Rutte geeft aan dat er genoeg Nederlandse bedrijven en kennisinstituten zijn die met Suriname kunnen samenwerken om de op handen zijnde olie-en gassector verder te ontwikkelen. De Nederlandse regeringsleider heeft verder aangegeven ook over Caribische vraagstukken te hebben gesproken met president Santokhi die ook voorzitter is van de Caricom. “De koninkrijksdelen en gemeenten in de regio voelen zich nauw verbonden met Suriname en dat is goudwaard”.